Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi ilmastopolitiikka hyödyttää kaikkia

Pariisin ilmastosopimus mullisti ajattelun: nyt päästöjä yritetään vähentää siellä, missä niitä syntyy eniten.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Teollisuusvaltiot ovat perinteisesti keskittyneet vähentämään omia ilmastopäästöjään kompensoidakseen kehitysmaissa tapahtuvaa päästöjen räjähdysmäistä kasvua – usein omaa talouttaan rangaisten mutta tavoitteissa onnistumatta.

Monilta on jäänyt huomaamatta, että Pariisin ilmastosopimus muutti asetelmaa merkittävästi. Uudessa mallissa vauraat maat osallistuvat vähähiilisen talouden kehittämiseen suoraan kehitysmaissa, jotta nämä voisivat ohittaa ympäristöä eniten kuormittavan raskaan teollistumisvaiheen kokonaan.

Muutos ajattelussa on olennainen. Maailmanlaajuisia päästöjä on mahdotonta saada kuriin, mikäli kehitysmaat seuraavat nykyisten rikkaiden teollisuusmaiden esimerkkiä ja yrittävät lisätä kansalaisten hyvinvointia energiakulutusta lisäämällä.

Energialähteistä pahimman, kivihiilen, käyttö on lisääntynyt yli 70 prosenttia vuoden 2000 jälkeen, valtaosin juuri kehitysmaissa. Kiinassa ja Intiassa suunnitellaan satojen uusien hiilivoimaloiden rakentamista. Kehittyvien talouksien energiatarpeen on arvioitu lähes kaksinkertaistuvan jo seuraavien 25 vuoden aikana, pitkälti kaupungistumisen seurauksena. Lisäenergia tuotetaan vastedeskin fossiilisilla energiamuodoilla, ellei tilanteeseen saada pikaista muutosta.

Samaan aikaan OECD-maiden ilmastopäästöjen ennustetaan laskevan – siinäkin tapauksessa, että niiden talous kasvaisi ennustettua nopeammin.

On järkevää vähentää päästöjä vastedes siellä, missä niitä syntyy eniten. Huomio ei voi olla enää valtiokohtaisissa päästötavoitteissa, vaan puhtaan energian ja kestävien käytäntöjen edistämisessä ja maailmanlaajuisen päästöttömän energia-infrastruktuurin kehittämisessä.

Tärkeämpää kuin yrittää sopia epätoivon vimmalla siitä, kuinka suuria eri valtioiden päästöt ovat vuonna 2050, on toimia ilmaston hyväksi oikeissa paikoissa juuri nyt. Idealismi korvataan pragmatismilla.

Alhaalta ylös suuntautuva uusi ajattelutapa mahdollistaa valtioiden, liike-elämän ja kansalaisten aiempaa monipuolisemman osallistumisen ilmastotalkoisiin ja sekoittaa sopivasti teollisuusmaiden ja kehittyvien talouksien ilmastotaakkaa. Rikkaiden maiden on historiallisen ilmastokuormituksensa vuoksi aika kantaa vastuuta kehitysmaiden nykytilanteesta.

Kansainvälinen yhteisö on ennennäkemättömän haasteen – ja mahdollisuuden – edessä. Hiilivapaan talouden kokonaisvaltainen kehittäminen lisää kansainvälistä yhteistyötä ja kauppaa sekä edistää uusien keksintöjen ja innovaatioiden syntymistä.

Kehitys- ja tutkimustyö on elintärkeää, sillä energiamarkkinoille tarvitaan uusia ratkaisuja, jotka pystyvät aidosti haastamaan fossiilisten energiamuotojen kasvavan kysynnän ja käytön. Nykyisin käytössä olevat uusiutuvat energiantuotantotavat eivät riitä. Käsitys, jonka mukaan meillä on jo tarvittavat keinot selättää ilmasto-ongelma, on osoitettu paikkaansa pitämättömäksi useissa tieteellisissä selvityksissä.

Uusien ympäristöteknologioiden kehittäminen lisää investointeja ja työpaikkoja sekä kasvattaa taloutta. Teollisuusmaat voivat lopettaa omien talouksiensa rankaisemisen ja keskittyä hiilivapaan tuotannon kehittämiseen ympäri maailmaa. Se voi tapahtua kahdenkeskisesti tai useiden valtioiden välillä. Uudesta ilmastopolitiikasta hyötyvät lopulta kaikki: ympäristö, valtiot, liikemaailma ja yksittäiset kansalaiset.

Uudella ilmastopolitiikalla on kuitenkin yksi vakava este: fossiilisten polttoaineiden edullisuus. Niin kauan kuin fossiilinen energia on halpaa, sitä tullaan myös käyttämään, eikä maailman menossa muutu välttämättä mikään.

Ainoa mahdollisuus tilanteen muuttamiseksi näyttäisi olevan hiilelle asetettava kansainvälinen vero. Muut mekanismit, kuten päästökauppa ja uusiutuvan energian tukimallit, ovat olleet tehottomia. Jotta kaikki maat saataisiin mukaan, hiilivero olisi syytä toteuttaa aluksi vähäisenä ja nostaa ajan kuluessa vastaamaan hiilipäästöjen haittavaikutuksista syntyvää todellista hintaa.

Hiiliveron tuotto voitaisiin ohjata kansainvälisesti hallinnoituihin ilmastorahastoihin, jotka rahoittaisivat uutta ympäristöteknologiaa ja ilmastoratkaisuja, erityisesti kehitysmaissa. Näin hiilivero edistäisi osaltaan uuden ilmastoajattelun voittokulkua.

Atte Korhola

Kirjoittaja on ympäristömuutoksen professori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat