Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi voi ottaa oppia Irlannista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoitus (HS 28.2.) arvioi Irlannin toipuneen talouskriisistään onnistuneen säästöpolitiikan ansiosta. Johtopäätös on väärä. Talouskasvu on seurausta onnistuneesta teollisuuspolitiikasta: maan hallitus on houkutellut maahan ulkomaista pääomaa käyttäen vetovoimatekijöinä alhaista yritysverotusta ja nuorta, koulutettua työvoimaa. Korkean teknologian teollisuus- ja palvelualoille syntyneet työpaikat vetävät nyt Irlantia suosta.

Kriisin aikana Irlanti leikkasi julkisia menoja ja nosti veroja noin 30 miljardin euron edestä, EU-troikan suositusten mukaisesti. Kulukuurin syynä oleva valtionvelka oli seurausta maan pankkisektorin jättimäisestä pelastuspaketista. Irlannin taloudellisen toipumisen kanssa säästöillä on vähän tekemistä. Kasvua vetävällä, ylikansallisten yritysten dominoimalla vientisektorilla ei ollut kilpailukykyongelmaa eikä siten tarvetta kulukuurille. Työpaikat sektorilla lisääntyivät ja palkat nousivat myös kriisin aikana.

Irlannin tarinan opetus on tämä: panosta talous- ja teollisuuspolitiikan modernisointiin ja työpaikkojen luomiseen aloille, jotka eivät kilpaile ainoastaan yksikkötyökustannuksilla. Yksisilmäinen keskittyminen työnteon ehtojen heikentämiseen vie huomion näiltä tavoitteilta.

Sanna Salo

väitöskirjatutkija

Euroopan yliopistoinstituutti, Firenze, Italia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat