Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki tarvitsee pormestariksi koko kansan suosikin – kuka se voisi olla?

Parhaimmillaan suosittu pormestari voisi nostaa Helsingin profiilia ja painoarvoa valtakunnan politiikassa. Tähän asti pääkaupungin erityisasemalla ei ole juuri ollut ymmärtäjiä, päinvastoin, kirjoittaa Minttu Mikkonen.

Pääkirjoitus
 
Minttu Mikkonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Lauantai-liitteen toimitussihteeri.

Lontoon Boris Johnson taitaa olla juuri nyt Euroopan tunnetuin pormestari. Konservatiivipuolueen Johnson on yksi Britannian suosituimmista poliitikoista ja maan EU-eron näkyvin kannattaja.

Moni suomalainenkin muistaa toisen korkean profiilin pormestarin, Berliinin entisen johtajan Klaus Wowereitin. Hän oli koko viime vuosikymmenen Saksan suosituin demaripoliitikko ja teki ”köyhästä mutta seksikkäästä” Berliinistä biletyksen ja kulttuurin pääkaupungin.

Esimerkit osoittavat, että pormestarilla voi olla paljon väliä. Aika harva helsinkiläinen on silti jaksanut kiinnostua siitä, että Helsinkiin valitaan pormestari näillä näkymin jo ensi vuonna.

Pormestari olisi nykyistä avoimemmin puoluepoliittinen, mutta toisin kuin lontoolaiset, helsinkiläiset eivät saisi suoraan äänestää pormestariehdokkaita.

Johnsonia ja Wowereitia yhdistävät karisma ja kansansuosio, joiden ansiosta he ovat saaneet aikaan todellisia muutoksia kaupungeissaan ja olleet valtakunnallisestikin merkittäviä vaikuttajia. Voisiko pormestari tehdä saman Helsingille?

Helsingin mallia on väännetty puolueiden kesken yli kaksi vuotta. Valmistelijat ovat todenneet, että mikään ulkomainen tai ainoa kotimainen eli Tampereen malli ei sellaisenaan sovi Helsinkiin.

Pormestarin valitsisi kuntavaaleissa vuonna 2017 äänestetty valtuusto. Lisäksi valtuusto valitsisi neljän vuoden kaudelle muita poliitikkoja päätoimisiksi apulaispormestareiksi.

Yksi suomalaisen osallistuvan demokratian kummallisuuksista on, että ihmiset äänestävät laiskasti juuri kuntavaaleissa, joiden tuloksen perusteella päätetään arkeen eniten vaikuttavista asioista. Jos puolueet lähtisivät vaaleihin reippaasti pormestariehdokas edellä kuten Berliinissä, se voisi innostaa äänestäjiä.

Parhaimmillaan suosittu pormestari voisi nostaa Helsingin profiilia ja painoarvoa valtakunnanpolitiikassa. Tähän asti Helsingin erityisasemalla ei ole juuri ollut ymmärtäjiä, päinvastoin.

Aina kun Helsingin johto on avannut suunsa ja vaatinut oikeutetusti pääkaupungin etujen huomioon ottamista, koska Helsingin menestys ratkaisee pitkälti koko Suomen menestyksen, naapurikaupungit ja maakuntien kansanedustajat ovat suhtautuneet puheisiin kuin sodanjulistukseen.

Pormestariksi tarvittaisiinkin todella suuren luokan kansansuosikki, jotta Helsinki hyötyisi uudesta johtamisjärjestelmästään myös imagollisesti. Kuka voisi olla Helsingin oma Boris?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat