Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump on mahdollinen ja myös todellinen uhka

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Numeroiden valossa toinen Yhdysvaltojen puolueiden presidenttiehdokkaiden esivaaleista on jo pitkälti ratkennut mutta toinen ei.

Demokraattien ehdokkaaksi pyrkivällä Hillary Clintonilla on jo koossa 544 puoluekokousedustajaa. Heitä tarvitaan enemmistöön demokraattien puoluekokouksessa heinäkuussa yhteensä 2 383.

Clintonin haastajallaan Bernie Sandersilla on koossa vasta 85 edustajaa, vaikka hän pärjäsi hyvin ensimmäisissä esivaaleissa. Eroa kasvattaa se, että Clintonilla on myös puoluejohdon joukosta tulevien edustajien tuki.

Republikaanien puolella kaiken huomion kerännyt Donald Trump on saanut taakseen vasta 79 edustajaa. Haastajista Ted Cruzilla on 16 ja Marco Rubiolla 15 edustajaa, joten etumatka ei vaikuta ylivoimaiselta.

Republikaanien puoluekokous on kuitenkin pienempi kuin demokraattien. Valintaan tarvitaan 1 237 edustajaääntä.

Trumpin asema voi olla aivan toinen sen jälkeen, kun 12 osavaltiota järjestää republikaanien esivaalit samaan aikaan tänään tiistaina. Joko Trumpin asema vahvistuu entisestään, kuten useimmat kyselyt antavat odottaa, tai sitten Marco Rubio nousee aiempaa vahvemmaksi kilpailijaksi presidenttiehdokkuudesta.

Niin sanotun supertiistain lähestyessä Trump on muuttunut ensin mahdottomasta mahdolliseksi republikaanien presidenttiehdokkaaksi ja sitten todennäköisimmäksi joskaan ei varmaksi valinnaksi. Ehdokkaana Trump olisi mahdollinen seuraava Yhdysvaltojen presidentti, vaikka Clinton on kyselyissä johdossa.

Yhdysvaltalaiset valitsevat, mutta myös muu maailma joutuu elämään tuloksen kanssa.

Näkymä Trumpista Yhdysvaltain presidenttinä on aidosti uhkaava. Se ei johdu vain hänen vihanlietsonnastaan van myös siitä, mitä hän ei ole sanonut. Kyse on virasta, jonka haltija vastaa valtavan monimutkaisesta maailmanlaajuisesta agendasta, johon kuuluu päätöksenteko vaikkapa Yhdysvaltojen ydinaseista.

Republikaanien ehdokaskisa todennäköisesti ratkeaa seuraavan runsaan kahden viikon kuluessa, mutta presidentinvaaliin on vielä kahdeksan kuukautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat