Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työmarkkinasopu vakauttaisi taloutta

Sopimuksen arvo mitataan työllisyyden paranemisella.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jussi Nukari / Lehtikuva
Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta saatiin valmiiksi karkauspäivän vastaisena yönä. Kuntayönantajien Markku Jalonen, SAK:n Lauri Lyly ja STTK:n Antti Palola poistuivat yhteiskuntasopimusneuvotteluista Helsingin Etelärannasta.
Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta saatiin valmiiksi karkauspäivän vastaisena yönä. Kuntayönantajien Markku Jalonen, SAK:n Lauri Lyly ja STTK:n Antti Palola poistuivat yhteiskuntasopimusneuvotteluista Helsingin Etelärannasta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Työmarkkinakeskusjärjestöt pääsivät maanantain vastaisena yönä neuvottelutulokseen laajasta toimenpidekokonaisuudesta, jota on kutsuttu myös yhteiskuntasopimukseksi.

Paikallinen sopiminen oli kokonaisuuden vaikein osa. Sopimuksen kaksi muuta osaa – yksikkötyökustannusten alentaminen ja ensi vuoden palkkaratkaisu – oli pitkälle neuvoteltu jo ennen joulua.

Neuvoteltu kokonaisuus ei paranna Suomen vientiteollisuuden kustannuskilpailukykyä läheskään niin paljon kuin Juha Sipilän (kesk) hallitus olisi toivonut, mutta vaihtoehtoinen väylä olisi ollut kilpailukyvylle vain vahingoksi. Silloin hallitus olisi ainakin yrittänyt saada voimaan kilpailukykypakettinsa eli niin sanotut pakkolait. Ilman järjestöjen sopimusta hallitus olisi myös saattanut lisätä paikallista sopimista lakiteitse. Seuraukset työmarkkinoilla olisivat voineet olla arvaamattomat.

Palkansaajajärjestöistä vaikeinta neuvottelutuloksen hyväksyminen oli SAK:lle. SAK:n hallitus lykkäsikin päätöksensä viikon päähän. Jäsenliitot käsittelevät sopimusluonnosta vielä omissa hallinnoissaan.

Sopimus on monella tapaa harvinainen: järjestöt sopivat heikennyksistä palkansaajien työehtoihin, ja ensi vuoden nollakorotukset palkkoihin sovittiin alustavasti jo nyt, vaikka nykyisten sopimusten voimassaolo päättyy vasta myöhään syksyllä.

Olennainen osa sopimusluonnosta on vuosityöajan lisääminen 24 tunnilla ilman korvausta. Alakohtaisissa neuvotteluissa sovitaan asiasta tarkemmin. Ratkaisu herättää palkansaajissa närää, mutta se on kuitenkin kansantalouden kannalta paras vaihtoehto: työpanos kasvaa, mutta ostovoima ei tällä yksittäisellä muutoksella pienene.

Sopimuksen seurauksena ostovoima kuitenkin pienenee, koska työnantajan sosiaaliturvamaksuja siirretään palkansaajien maksettavaksi. Siksi järjestöt vaativat, että hallitus peruu uhkauksensa menojen lisäleikkauksista ja antaa lupaamansa veronkevennykset.

Kurjuuden vastapainoksi sopimuksella säilytettäisiin työpaikkoja, toivottavasti luotaisiin jopa lisää. Työllisyyden paranemisella mitataan sopimuksen arvo.

Tyytymättömyytensä ilmaisi myös Suomen Yrittäjät, joka oli pannut paljon toiveita maan hallitukseen ja paikallisen sopimisen väljentämiseen lakiteitse. Varsinaisissa neuvotteluissa yrittäjien edustajaa ei ollut.

Oman alansa työnantajaliittoon kuulumattomat yritykset saavat vastedes käyttää samoja työehtosopimuksissa mainittuja joustoja kuin työnantajaliittoihin järjestäytyneet yritykset, mutta yrittäjien toimitusjohtajan Jussi Järventauksen mielestä nyt saatu sopu jää silti kauas hallituksen tavoitteista.

Hallituspuolueiden kolmikko ei vielä maanantaina halunnut ottaa kantaa siihen, riittääkö järjestöjen neuvottelutulos täyttämään hallituksen tavoitteet. Tarkentavia keskusteluja käydään tänään tiistaina.

Hallituspuolueista tyytymättömin oli kokoomus. Kokoomus oli tiettävästi antanut kevään hallitusneuvotteluissa joissakin kiistakohdissa periksi, koska se sai hallitusohjelmaan merkittäviä muutoksia työntekijöiden ja työttömien asemaan ja etuuksiin.

Oli tyytymättömillä myös ideologisia syitä pettymykseensä: jos neuvottelutulos hyväksytään, porvarihallitus sementoi työmarkkinajärjestöjen veto-oikeuden kaikessa työelämän ja sosiaaliturvan lainsäädännössä. Sitähän SAK on ajanut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat