Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Translakia on muutettava perinpohjaisesti

Uusi avioliittolaki vähentää muttei poista transihmisiin kohdistuvaa syrjintää.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomi otti perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta suuren edistysaskeleen, kun eduskunta hyväksyi muutokset avioliittolakiin vuonna 2014. Lain uudistamisen yhteydessä muutetaan myös lakia transseksuaalin henkilön sukupuolen vahvistamisesta eli translakia. Uusi avioliittolaki vähentää transihmisiin kohdistuvaa syrjintää muttei poista sitä.

Laki sukupuolen vahvistamisesta on monella tapaa merkittävä ihmisille, jotka kokevat, että heille syntymässä määritelty sukupuoli ei vastaa heidän sukupuoli-identiteettiään. Sukupuolen juridisella vahvistamisella tarkoitetaan henkilötodistuksen sukupuolimerkinnän muuttamista henkilön sukupuoli-identiteettiä vastaavaksi.

Mikäli henkilötunnus ei vastaa sukupuoli-identiteettiä, ihminen altistuu syrjinnälle. Esimerkiksi matkustaminen on hankalaa, jopa vaarallista, jos mies tai mieheltä näyttävä henkilö on merkitty passiin naiseksi. Koulussa opiskelija voi joutua selittämään täysin tuntemattomalle ihmiselle, miksi hänen henkilötunnuksensa ei vastaa hänen sukupuolikokemustaan. Tällaisissa tilanteissa riski joutua kiusatuksi tai jopa väkivallan kohteeksi kasvaa.

Nykyisin sukupuolen vahvistaminen on mahdollista vain täysi-ikäisille. Lisäksi laki edellyttää, että vahvistaakseen sukupuolensa henkilön on oltava naimaton ja esitettävä pitkiin tutkimuksiin perustuva lääketieteellinen selvitys sukupuoliristiriidasta sekä siitä, että hänen sukupuolikokemuksensa vastaa omaksi koetun sukupuolen sukupuoliroolia.

Nykyisessä translaissa vaaditaan myös, että sukupuolensa vahvistavan on oltava todistettavasti lisääntymiskyvytön. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä johtaa pakotettuun ja joskus täysin tarpeettomaan hormonihoitoon. Lisäksi se loukkaa kaikkien ihmisten oikeutta olla joutumatta epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.

Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä sisältää ajatuksen siitä, ettei sukupuoltaan korjaavan ihmisen toivota saavan lapsia tai perhettä. Tämä on vastoin kaikkia ihmisoikeusperiaatteita, joihin Suomi on sitoutunut.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pitkään vaatineet perinpohjaisia muutoksia translakiin. Myös eduskunnan lakivaliokunta puolsi liitelakeja koskevassa mietinnössään translain uudistustarpeiden kokonaistarkastelua.

Eduskunnan helmikuussa hyväksymät avioliittolainsäädännön muutokset ovat kuitenkin teknisiä. Translain keskeisin muutos on naimattomuusvaatimuksen poistuminen. Syy siihen on yksinkertainen: pian avioliitto ei enää ole sukupuolten vaan kahden ihmisen välinen liitto. Naimattomuusvaatimuksella ei enää ole oikeudellista pohjaa.

Tilanne on sama myös muiden ehtojen kohdalla – lainsäädännön tai ihmisoikeussitoumusten näkökulmasta niille ei löydy perusteluja.

Samaan tulkintaan ovat päätyneet useat ihmisoikeussopimuksia valvovat tahot. YK:n kidutuksenvastainen erityisraportoija on vaatinut muun muassa lisääntymiskyvyttömyysvaatimusta poistettavaksi. YK:n CEDAW-komitea on kehottanut Suomea poistamaan translaista ihmisoikeuksia loukkaavat ehdot juridisen sukupuolen vahvistamiselle. Myös Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muižnieks kehotti jo vuonna 2012 Suomea poistamaan translain epäkohdat.

Viime hallituskaudella sosiaali- ja terveysministeriön asettama asiantuntijatyöryhmä ehdotti, että henkilö voisi itse ilmoittaa sukupuolensa väestötietoihin. Työryhmä katsoi, että sukupuolen vahvistaminen voitaisiin tehdä ilman lääketieteellistä selvitystä sukupuolesta.

Vaatimusta täysi-ikäisyydestä olisi työryhmän mukaan hyvä arvioida. Lisäksi tulisi pohtia, miten sukupuolensa vahvistaneiden henkilöiden juridisesta vanhemmuudesta säädetään. Nykyisin transihmisille syntyvien lasten juridinen asema suhteessa vanhempaansa jää edelleen yksiselitteisesti säätelemättä.

Asiantuntijatyöryhmän ehdotukset ovat hyvä pohja translain uudistamiselle niin, että lähtökohdaksi tulee yksilön itsemääräämisoikeus omaan sukupuoleen.

Pohjatyö uudistukselle on jo tehty, mutta edellinen hallitus ei antanut asiasta esitystä eduskunnalle. Nyt on korkea aika toimia. Hallituksen on kuluvan vuoden aikana valmisteltava ja esiteltävä ehdotuksensa translain kokonaismuutokseksi.

Pia Puu Oksanen ja Kerttu Tarjamo

Oksanen on Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja (vt.) ja Tarjamo Setan pääsihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat