Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kidutettu data tunnustaa aina

Luvut saadaan näyttämään siltä kuin niiden halutaan näyttävän.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Valtiovarainministeriö julkaisi tiistaina illansuussa alustavan arvionsa työmarkkinajärjestöjen neuvottelutuloksen vaikutuksesta julkiseen talouteen.

Ministeriön mukaan paketti korjaisi julkista taloutta noin 600 miljoonalla eurolla. Tavoite oli kaksi miljardia euroa.

Alusta pitäen oli selvää, että järjestöjen neuvottelema paketti ei alenna työn yksikkökustannuksia viidellä prosentilla, mitä hallitus tavoitteli.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi päivällä, että järjestöjen neuvotteluratkaisu riittää kyllä korvaamaan hallituksen kilpailukykypaketin – tai pakkolait, mitä nimitystä kukin haluaa käyttää.

Sen sijaan niin suurta vaikutusta julkiseen talouteen ei järjestöjen alustavalla sopimuksella näyttäisi olevan, että hallitus voisi antaa ehdollisena lupaamansa miljardin euron veronkevennykset.

Myös hallituksen uhkaukset lisäleikkauksista saattavat toteutua. Tosin hallitus voi joutua sopeuttamaan julkista taloutta lisää joka tapauksessa, jos talous ei lähde pikkuhiljaa kasvamaan.

Järjestöt ja valtiovarainministeriö ovat päätyneet hieman eri lukuihin. Esimerkiksi paketin työllisyysvaikutuksiksi hallitus laskee 35 000 lisätyöpaikkaa, järjestöt 45 000 työpaikkaa.

Hallitus arvioi alkuperäisen suunnitelman mukaan vasta ensi keväänä, riittääkö järjestöjen sorvaama paketti ja palkkojen nollaratkaisu siihen, että veronkorotukset tulevat voimaan ja lisäleikkaukset perutaan. Mutta kun järjestöjen sopimuksen ehtona on, että veroale tulee ja lisäleikkaukset perutaan. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kiirehtikin hallitukselta lupausta veronkevennyksistä.

Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja on arvioinut, että Suomen kustannuskilpailukyvyn paranemisen tarve on 10–15 prosenttia, ehkä lähempänä kymmentä. SAK:n pääekonomisti Olli Koski arvioi blogissaan 1. maaliskuuta, että alustava sopimus parantaisi kilpailukykyä Saksaan ja muihin vertailumaihin noin 9 prosenttia. Lähellä tavoitetta siis ollaan, eikö vain?

Insinöörintarkkoja arvioita paketin vaikutuksista on mahdotonta sanoa etukäteen, tuskin edes jälkikäteen. Kansantaloustiede on poliittista taloustiedettä, paino sanalla poliittinen.

Erään työmarkkinaekonomistin sanoin: ”Kyllä data aina lopulta tunnustaa, kun sitä riittävän kauan kiduttaa.” Eli luvut saadaan näyttämään siltä kuin niiden halutaan näyttävän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat