Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Argentiina maksoi lunnaat

Argentiina osti itsensä takaisin velkamarkkinoille maksamalla hyvän korvauksen vipurahastoille

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Argentiinan presidentiksi joulun alla vuonna 2001 noussut Adolfo Rodríguez Saá ilmoitti ensi töikseen, ettei maa enää kykene hoitamaan liki sadan miljardin dollarin julkista velkaansa. Hän oli presidenttinä vain viikon, mutta velanhoidon lopettamisesta syttynyt sota kesti yli 15 vuotta. Sota päättyi maanantaina.

Vastakkain kiistassa olivat maksuvelvoitteitaan rikkonut itsenäinen valtio ja sen hoitamatonta velkaa alennuksella ostaneet vipurahastot. Yhden tulkinnan mukaan rahastot ovat raadonsyöjiä ja korppikotkia. Itsensä ne esittelevät eräänlaisina markkinoiden moraalinvartijoina. Argentiinan tapauksessa molemmille tulkinnoille on katetta.

Argentiina on jo aiemmin päässyt sopimuksiin, joilla se hyvitti valtaosan velastaan maksamalla velkojille 30 prosenttia alkuperäisestä lainasummasta. Vipurahastot kuitenkin vaativat täyttä korvausta velasta, josta ne itse olivat maksaneet 20 prosenttia. Kyse oli uhkapelistä.

Maanantaina hyväksytyn sovittelijan ratkaisun mukaan rahastot saavat 4,65 miljardia dollaria, joka on 75 prosenttia niiden ostaman velan alkuarvosta. Se on hyvä tuotto ja rohkaisee uusia yrittäjiä.

Argentiina maksoi lunnaat päästäkseen takaisin lainamarkkinoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat