Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-maiden riitely pahentaa kriisiä kaikkien kannalta

EU-maiden yhteinen pohja ratkoa ongelmia on viime päivinä hapertunut nopeasti.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Saksan liittokanslerilla Angela Merkelillä voisi olla houkutus kiristää Saksan turvapaikkapolitiikkaa, mutta sitä hän ei tee. Ei, vaikka sisäpoliittisia paineita kasaavat niskaan vaalit kolmessa osavaltiossa ensi viikolla. Ulkoakin tulee liki sietämätön pusku. Maa toisensa jälkeen Saksan ympärillä sulkee rajoja.

Sen sijaan Merkel jatkaa linjallaan: Euroopan on oltava solidaarinen sotaa pakeneville – ja EU-maiden toisilleen. Ainoa toimiva keino on ratkoa yhdessä Syyrian kriisiä ja pakolaisuuden syitä, vaikka se on hidasta ja kallista, Merkelin viesti kuului saksalaisen ARD:n tv-haastattelussa sunnuntaina.

Juuri Merkel on se, joka nyt pitää kaikin voimin EU:ta yhdessä ja Schengeniä pystyssä. Syitä on monia, lähtien siitä, että rajatarkastukset myös tavaroille olisivat Saksan teollisuudelle talouskatastrofi.

Merkel myös tietää merkityksensä. Haastattelussa hän väänsi rautalankaa ajattelustaan: EU on nimenomaan luotu kriisioloihin rakentamaan siltoja yli ongelmien, joita valtiot eivät pysty omin voimin ratkaisemaan. Ja juuri sellaisia on nyt käsissä.

Silti EU-maiden yhteinen pohja ratkoa ongelmia on viime päivinä hapertunut nopeasti: Itävallan ja Saksan välit ovat kireät Itävallan käytännössä suljettua rajansa. Se aiheutti ketjureaktion, jonka seurauksena Makedonian ja Kreikan rajalla ammutaan pakolaisia kyynelkaasulla. Myös Ranska ja Belgia aloittivat yhteisen rajansa valvonnan, ja Ruotsi lisäsi rajavalvojien määrää.

Merkelin mukaan maiden olisi pitänyt malttaa maahanmuuttoa käsittelevään Eurooppa-neuvostoon asti. Kokous pidetään 17.–18. maaliskuuta – paineen alla.

Unioni ei voi valita, yrittääkö se ensisijaisesti hallita jo liikkeellä olevien pakolaisten vai Syyrian sodan kulkua. EU-maiden on toimittava yhdessä kaikilla rintamilla.

Kreikka tarvitsee apua. Myös Merkel painotti, ettei Kreikan anneta nyt romahtaa. EU:n ja Turkin ensi maanantain kokous on hyvin tärkeä. Katseen on oltava koko Pohjois-Afrikassa, muuten ihmissalakuljetus vain vaihtaa lähtösatamaa.

EU-maiden keskinäinen riitely pahentaa nyt tilannetta. Euroopan mailla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin toimia yhdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat