Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pomo pelaa muiden rahoilla – ja saa potkujen päälle palkkioksi miljoona euroa ja tuhdin eläkepaketin

Osakepohjaisten kannustinten idea on hyvä. Niiden pitäisi kuitenkin sitouttaa johtaja omistukseen huomattavasti pidemmäksi aikaa kuin muutamaksi vuodeksi.

Pääkirjoitus
 

Hollantilainen toimittaja Joris Luyendijk valottaa investointipankkiireista kertovassa kohukirjassaan, miksi pankeissa on otettu niin suuria riskejä.

”Pankkiireille maksettiin osin osakkeina ja optioina. Mitä parempi kurssi sitä arvokkaampia ne ovat, ja paras tapa saada kurssi nousemaan on tehdä enemmän voittoa – esimerkiksi ottamalla enemmän riskejä.”

Ei ole väliä, jos riskit joskus toteutuvat. ”Se on vain OPM eli other people’s money, muiden ihmisten rahaa.”

Sama vastuun ja hyödyn epäsuhta näyttää pätevän joskus muihinkin pörssiyhtiöihin. Suomessa kohutaan Nokian Renkaiden testihuijauksesta, jonka motiiviksi on epäilty ylimmän johdon runsaita optioita. Volkswagenin päästöhuijaus paljastui viime syksynä.

Johdon palkkioista päättävät yritysten hallitukset. Optioiden ja osakepalkkioiden on tarkoitus kannustaa johtajia tavoittelemaan yrityksen pitkän tähtäimen menestystä. Kun yrityksen arvo nousee, johtajakin hyötyy. Aina palkkiot eivät siinä onnistu.

Kannustinjärjestelmistä viime vuonna väitellyt Anna Elsilä löysi selvää näyttöä siitä, että erityisesti optiojärjestelmät kasvattavat johtajien riskinottoa. Se näkyi esimerkiksi asiakkaille annettuina pitkinä maksuaikoina.

Pahimmillaan riskinotto näyttää tarkoittavan lyhyen aikavälin menestyksen tavoittelua hinnalla millä hyvänsä, vaikka huijaamalla. Osakekurssi on saatava nopeasti ylös, jotta optiot tuottavat.

Anteliaat eropaketit puolestaan huolehtivat siitä, ettei riskinottoon juuri liity johtajan omaa riskiä. Jos ison pörssiyhtiön toimitusjohtaja saa potkut liiallisen riskinoton takia, hän saa rangaistukseksi mukaansa yli miljoona euroa ja runsaan eläkepaketin.

Volkswagenin toimitusjohtajan Martin Winterkorn eroa päästöhuijausten paljastuttua pehmensi 28,5 miljoonan euron eläkepaketti ja 3,2 miljoonan euron eroraha. Edellisvuodelta hän nosti palkkioita 16 miljoonaa euroa.

Osakepohjaisten kannustinten idea on hyvä. Niiden pitäisi kuitenkin sitouttaa johtaja omistukseen huomattavasti pidemmäksi aikaa kuin muutamaksi vuodeksi, jotta hän todella pelaisi omilla rahoillaan ja omalla riskillään.

HS kertoi tiistaina, että Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran ei omista enää yhtään yhtiön osaketta eikä optiota. Hän jäi eläkkeelle vain vuosi sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat