Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko uusi silpputyö jalostua sitoumukseksi?

Työntekijöiden pysyvyys on kilpailuetu. Laatulupausta on vaikea pitää, jos väki vaihtuu yhtenään.

Pääkirjoitus
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Tarinaa on jaettu Facebookissa jo yli 2 500 kertaa. Ei ihme, sosiaalisessa mediassa hyvä mieli, vilpittömyys ja kanssaihmisten arvostus ovat nykyään liian harvinaista herkkua.

Formula 1 -selostaja, urheilutoimittaja Oskari Saari jakoi runsas viikko sitten kokemuksensa hyvästä asiakaspalvelusta.

Juhliin Lahdessa kiirehtinyt Saari oli viime tingassa havahtunut siihen, että smokista puuttuivat kalvosinnapit. Pelastus löytyi likeisestä Sokoksen tavaratalosta, josta puhelimitse tavoitettu myyjä lupaa valita tyylikkäät kalvosinnapit, tulee pääovelle vastaan ja auttaa vielä ostokset paikoilleenkin. Kollega kipaisee sillä välin kiireiselle asiakkaalle sukat yläkerran miesten osastolta.

”Taksissa tajuan, että en ole eläessäni saanut näin hyvää palvelua missään”, Saari päivitti Facebookiin muutama päivä myöhemmin.

Viehättävä episodi on muistutus siitä, kuinka yrityksen paras käyntikortti on hyvä asiakaspalvelu. Omakohtaisella, verkossa leviävällä kokemuksella on paljon suurempi vaikutus firmasta välittyvään mielikuvaan kuin kalliillakaan mainoskampanjalla tai analyytikoille suunnatulla markkinajargonilla.

Silti yhä useampi yhtiö päätyy ratkaisuun, jossa juuri etulinjan asiakaskohtaamisen hoitaa joku muu kuin oma henkilökunta. Halutaan keskittyä ydinliiketoimintaan, ymmärtämättä kunnolla sitä, mikä ytimessä oikeasti on.

Suomen kieltä osaavaa henkilöstöä haetaan koko ajan matalamman kustannustason maihin, kuten Viroon ja Puolaan. Lähtijöiden mielessä ei välky eläkevirka, vaan työura näyttäytyy projekteina. Elämä on pysyvästi väliaikaista.

Tuulisähköyhtiö Nordic Green Energy yllättyi vastikään, kun se sai tietää alihankkijansa, lahtelaisen perheyrityksen harrastamasta provisiopalkkauksesta. Ilta-Sanomien (26.2.) kuvaamassa tapauksessa 20-vuotias nuorimies sai runsaan viikon työstä 1,11 euron bruttopalkan, kun hän kaupitteli sähkösopimuksia ohikulkijoille.

Luvattua 8,5 euron takuupalkkaa hän ei työtunneistaan saanut. Yrityksen mukaan työpäiviä ei ehtinyt koeajalla päättyneen työsuhteen aikana kertyä riittävästi.

Millainen käyntikortti tällainen etuvartio mahtaa olla yritykselle?

Yhdysvalloissa keskustelu väliaikaisen, toimeentuloa täydentävän halpatyön problematiikasta on viime aikoina kytkeytynyt muun muassa kyydinjako- ja ateriapalvelujen kaltaisiin kasvuyrityksiin. Yhteistä näille on se se, että liikeidea nojaa vertaispalvelujen välittämiseen mobiilisovellusten avulla.

San Franciscossa päämajaansa pitävä Yelp joutui muutama viikko sitten otsikoihin, kun sen pyörittämän, ruokakuljetuksia välittävän Eat24:n työntekijä paljasti tekevänsä asiakaspalvelua nälkäpalkalla.

”300 miljoonalla dollarilla ostamasi ruokapalvelun työntekijällä ei ole varaa ostaa ruokaa. Eikö olekin vähän ironista?” 25-vuotias nainen kuvasi Yelpin toimitusjohtajalle Jeremy Stoppelmanille osoittamassaan avoimessa kirjeessä.

Työntekijä sai potkut. Yelpin mielestä ongelmana ei ole palkan surkeus, vaan San Franciscon tunnetusti kallis hintataso.

Minimipalkka, työehtosopimusten kierto ja hyväksikäyttö tuskin ovat uuden talouden koko kuva. Yhtä kaikki, modernien palveluntarjoajien liepeille on muodostunut työelämän harmaa alue. Työstä on tullut mikroyrittäjyyssilppua.

Joillekin tämä on oma valinta, toisille pakon sanelema ratkaisu.

Bisneksessä voi kuitenkin orastaa vakiintumisen vaihe, jossa vanhanaikaisille työelämän arvoille – sitoumukselle, ammattiylpeydelle ja osaamiselle – avautuu taas näköaloja. Uberin keikkakuskien, tämän päivän torpparien, rinnalle tarvitaan ammattilaisia, jotka halutaan kiinnittää työpaikkaan, työsuhde-etuineen ja kehittymismahdollisuuksineen. Hanttihomma jalostuu ihan täyspäiväiseksi työksi.

Työntekijöiden pysyvyys on kilpailuetu esimerkiksi Alfredin tai Honorin kaltaisille kotipalveluja välittäville amerikkalaisfirmoille. Laatulupausta kun on vaikea pitää, jos väki vaihtuu yhtenään.

Päättäjien tehtävä on Suomessakin kannustaa tätä kehitystä. Lakien ja työehtojen tulee kehittyä ajassa niin, että työsuhde on kyllin joustava, kilpailukykyinen tapa työllistää ihmisiä. Työmarkkinoiden harmaa alue on seuraus, ei syy.

Hyvä mieli, luottamus ja arvostus – niilläkin on merkitystä. Ihan kuin Lahden Sokoksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat