Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pormestarimalli toisi Helsinkiin läpinäkyvyyttä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää kaupunginvaltuustolle siirtymistä kaupungin johdossa pormestarimalliin. Valtuusto käsittelee asiaa tämän kuun puolivälissä.

Kaupunginhallituksen kokouksessa hyväksytyksi tuli Lasse Männistön (kok) muotoilema kompromissi, jolla pyritään poistamaan pienempien ryhmien pelkoja niiden edustavuuden kaventumisesta: kaupunginhallituksen kooksi tulisi 15 jäsentä ja toimialalautakuntien kooksi 13 jäsentä. Näin pientenkin ryhmien edustus olisi turvattu.

Pormestarimalli tarkoittaisi, että kaupunkia johtaisi pormestari yhdessä apulaispormestarien kanssa.

Kaupunginvaltuusto nimittäisi pormestarin ja apulaispormestarit neljän vuoden kuntavaalikaudeksi kerrallaan. Nykyisin kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien toimikausi on seitsemän vuotta.

Pormestarin ja apulaispormestarin tehtävät olisivat luottamustehtäviä, mutta Helsingin kokoisessa kaupungissa päätoimisia eli palkallisia.

Pormestari ja apulaispormestarit valittaisiin valtuuston voimasuhteiden mukaan. Nykyäänkin kaupungin johtajisto – vaikka onkin virkakuntaa – on valittu poliittisin perustein, toisinaan poliittisen kaupankäynnin tuloksena. Pormestarimalli lisäisi hallinnon läpinäkyvyyttä.

Toimikausien lyhentämisellä valtuustokauteen pyritään saamaan kaupungin johto vastaamaan nopeammin kaupungin poliittisia voimasuhteita.

Pormestarimallia on ajanut erityisesti vihreät, joka viime vaalikausina on vakiinnuttanut asemaansa Helsingin toiseksi suurimpana puolueena kokoomuksen jälkeen.

Vihreät koki kärsineensä vääryyttä, kun puolue ei saanut toista edustajaa kaupungin johtajistoon, vaikka oli jo toista kautta toiseksi suurin valtuustoryhmä. Nyt vihreillä on kaksi apulaiskaupunginjohtajaa.

Helsingin kaupungin johtamisjärjestelmään on samalla tulossa myös muita merkittäviä muutoksia. Lukuisista lautakunnista siirryttäisiin neljään toimialalautakuntaan. Organisaation siiloutumista pyrittäisiin näin vähentämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat