Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Vieraskynä-palstalla: Solidiumin roolia on muutettava

Solidium on tavoitellut hyviä tuloksia, mutta tässä ei ole onnistuttu, toteaa Heikki Bergholm.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Petteri Kivimäki
Solidium on tällä hetkellä vähemmistöomistajana kahdessatoista pörssiyhtiössä, muun muassa Stora Ensossa.
Solidium on tällä hetkellä vähemmistöomistajana kahdessatoista pörssiyhtiössä, muun muassa Stora Ensossa. Kuva: Petteri Kivimäki

Suomen hallitus on parhaillaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) johdolla päivittämässä valtion omistajapolitiikkaa. Omistamisen tavoitteiden, euromääräisen mitoituksen ja kohteiden lisäksi tarkastelussa on myös omistamisen hallinto ja sen rakenne. Tähän liittyy myös valtion kokonaan omistaman erityistehtäväyhtiö Solidium Oy:n tuleva rooli.

Valtion yhtiöomistusten ja niiden hallinnoinnin historia kertoo, miten Suomen teollistamiseen käytetyistä valtionyhtiöistä on edetty yleisempään elinkeinopolitiikkaan ja osittain kaupalliseen omistamiseen. Säätely ja omistaminen on markkinaneutraliteetin vuoksi asteittain eriytetty, ja valtion omistusten ohjaaminen on keskitetty valtioneuvoston kansliaan.

Valtion omistaminen on aina politiikkaa. Jos valtiolla ei ole elinkeinopoliittisia tai muita poliittisia tavoitteita, ei valtiolla pitäisi olla omistamistakaan. Politiikasta irrallinen sijoitustoiminta, jolla tavoitellaan pelkästään tuottoa, ei ole maan hallituksen tehtävä.

Solidiumin tehtävänä on valtion omistamien listattujen yhtiöiden vähemmistöomistusten hoito. Tavoitteena on ollut vähentää niitä epäluuloja, joita markkinat ovat kohdistaneet valtioon omistajana.

Toisaalta Solidium on auttanut loitontamaan vastuuta kantavia poliitikkoja tilanteista, jossa valtio-omistajalla ei ole määräävää asemaa. Se on julkista vastuuta ilman vastaavaa tosiasiallista valtaa.

Solidium on tällä hetkellä vähemmistöomistajana kahdessatoista pörssiyhtiössä. Näitä ovat Elisa, Kemira, Metso, Outokumpu, Outotec, Sampo, SSAB, Stora Enso, Talvivaaran kaivososakeyhtiö, TeliaSonera, Tieto ja Valmet. Solidiumin omistusten markkina-arvo on noin 6,5 miljardia euroa.

Solidium on tavoitellut hyviä tuloksia, mutta tässä ei ole onnistuttu. Omistusten hoidon, allokaatiomuutosten ja kustannustehokkuuden osalta näytöt Solidiumin seitsemän vuoden toiminta-ajalta ovat heikkoja. Virkamiestyöryhmän raportti keväältä 2015 antaa suorituksista olennaisesti oikean kuvan.

Omistettujen yhtiöiden kehitys on jäänyt verrokkiyhtiöistä, eivätkä osakkeiden hankinnat ja luopumiset ole olleet yleisesti onnistuneita. Kustannukset ovat olleet suuret verrattuna valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastoon, jonka vastuulla oleva yritysvarallisuus ja työmäärä ovat selvästi Solidiumin vastaavia suuremmat. Korjaaviin toimiin on ryhdytty, mutta nykyistä tapaa toimia ei voi pitää onnistuneena.

Rakenne ja roolit tulee pitää omistajaohjauksessa selkeinä. Virkamiesten ja poliittisten päättäjien roolit ovat ja niiden tuleekin olla erilaiset, ja näitä rooleja tulee molemmin puolin kunnioittaa.

Virkamiesvalmistelu tapahtuu virkavastuulla. Valmistelu perustuu faktoihin ja asiantuntemukseen.

Poliittinen valmistelu on puolestaan arvolähtöistä, ja valtion omistajapolitiikkaa koskevat päätökset ovat nimenomaan politiikkaa, johon liittyy poliittinen vastuu.

Päätösten toimeenpano taas on virkavastuulla tapahtuvaa hallintoa.

Tämän takia omistajapolitiikasta päättämistä tai omistajaohjausta ei voi delegoida. Solidiumilla ei voi näin ollen olla omaa strategiaa tai itsenäistä hallitusta.

Solidiumin tulee olla osa virkavastuulla tehtävää valtion omistajapolitiikan toimeenpanoa. Yhtiö on toteuttava organisaatio. Soildiumin tulisi keskittyä vain tähän tehtävään, ja sillä tulisi olla resursseja vain tähän asiaan.

Solidium on lähinnä tekninen rakenne, väliyhtiö, joka mahdollistaa tehokkaan toimeenpanon. Tämän lisäksi se voi haluttaessa olla tapa hankkia täydentävää osaamista valtion omistajaohjaukseen.

Suppeimmillaan Solidiumin hallitus voisi olla omistajaohjauksen virkamiehistä koostuva juridinen minimihallinto. Tarvittaessa Solidiumin hallitukseen voisi ottaa ulkopuolista osaamista, mutta hallituksen puheenjohtajan tulisi aina olla virkavastuulla toimiva omistajaohjauksen virkamies. Solidiumin toimivassa organisaatiossa voi myös olla erityisosaamista, jos sen hankkimista erillisyhtiöön pidetään tehokkaana ratkaisuna – tämän osaamisen ei kuitenkaan pidä olla päällekkäistä omistajaohjausyksikön kanssa.

Resurssien käytön tulee olla tarvelähtöistä, hallinnolliset rajat ylittävää ja joustavaa. Kokonaisuus on yhden ja saman omistajan asialla.

Heikki Bergholm

Kirjoittaja on Solidiumin hallituksen puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat