Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikalla ei ole tulevaisuutta

Poliittinen päätöksenteko on usein lyhytnäköistä kolmesta syystä.

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Tällä viikolla saatiin niin sanottu sopu niin sanotusta yhteiskuntasopimuksesta. Mitä tarkalleen ottaen sovittiin ja miten, on ollut niin sanotusti vaikea ymmärtää.

Hämmennys ja epäusko eivät yllätä. Yleensä aina, kun yritetään tehdä pitkällä aikavälillä tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä, epäonnistutaan.

Yhteiskuntasopimus on tyypillisesti sellainen prosessi, josta on seurauksia ennen päätöksiä, heti, lähiaikoina ja myös todella pitkän ajan kuluttua. Kyse on yrityksestä löytää ratkaisuja, joista seuraa tietyin ehdoin tietty Suomen tila tulevaisuudessa. Juuri tällaiset hankkeet ovat vaikeita hahmottaa.

Vaikka tavoite olisi toinen, poliittinen päätöksenteko on silti usein lyhytnäköistä. Se on likipitäen sääntö, sanoo Oxfordin yliopiston ajatushautomon Martin Schoolin tutkija Jaakko Kuosmanen.

Kuosmanen tutkii strategista hallinnointia ja päätöksenteon vaikutusten arvioimista pitkällä aikavälillä. Tätä pitkän aikavälin vaikutusarviointia olisi tärkeää tehdä jo päätöksentekovaiheessa, mutta se on vaikeaa.

Päätöksenteon lyhytnäköisyyteen ajaa kolme syytä. Ensimmäisenä listalla on demokraattisen päätöksenteon rakenne. Esimerkiksi neljän vuoden vaalikausi motivoi tietynlaiseen päätöksenteon sykliin ja tuloksellisuuden arviointiin. Pitkän aikavälin ongelmat väistetään, sillä niillä ei voiteta vaaleja.

Lyhytnäköisyyteen ajavat myös ihmisen kognitiiviset perusominaisuudet ja hahmotuksen vinoumat. Ihmiset havaitsevat huonosti ongelmia, jotka kasvavat hitaasti, ja arvioivat ylioptimistisesti suunnittelemiensa projektien tuloksia.

Kolmanneksi lyhytnäköisyyteen ajaa pitkän aikavälin haasteiden – ja tulevaisuuden – moniulotteinen luonne. Tähän yhdistyy usein vielä se, ettei olla oikein selvillä, mitä tavoitellaan.

Mistä tietää, miten yhteiskuntasopimuksen väännössä pohdittiin pitkän aikavälin seurauksia? Ei vielä mistään.

Ensin pitäisi tietää, mitä päätöksiä tehtäessä väitettiin niiden vaikutuksista ja mihin tämä perustui. Tällainen läpinäkyvyys olisi tarpeen myös sitä hetkeä varten, jolloin arvioidaan, miten kaikki meni pieleen.

Jotain menee aina pieleen. Olisi hyvä tietää, miksi. Jos politiikka on rikki, korjaamiseen löytyy kyllä keinoja. Korjausliikkeisiin vaikuttaa kuitenkin tieto esimerkiksi siitä, kuka virheen teki ja oliko syy ideologinen vai oliko kyse esimerkiksi tutkimustiedon laadusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat