Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahamarkkinoilla veikataan yuanin arvon pudotusta

Kiinalaiset yritykset yrittävät haalia devalvaation pelossa ulkomaan valuuttaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jos harrastaa veikkaamista, arvostaa selvänäkijöitä. Nyt Kiinan yuanin devalvaatiota tai devalvoitumista veikkaa moni sellainen, joka ennusti oikein subprime-romahduksen Yhdysvalloissa.

Yksi onnistuminen ennakoinnissa ei tietenkään takaa toista onnistumista. Mutta jos tosiaan yuanin arvo laskee suhteessa muihin suuriin valuuttoihin, muutoksella voisi olla isoja vaikutuksia maailmantalouteen.

Varautuminen devalvaatioon on joka tapauksessa alkanut. Deutsche Bankin mukaan Kiinasta virtaa kiihtyvään tahtiin rahaa ulos ja ohi valuuttarajoitusten. Pankki laskee, että kiinalaiset yritykset pelailevat tuonti- ja vientihinnoilla saadakseen valuuttaa ja suojautuakseen devalvaatiolta.

Vaikka Kiina on kauppataseeltaan ylijäämäinen maa, keskuspankin valuuttavaranto hupenee. Keskuspankin pääjohtaja Zhou Xiaochuan yritti vakuuttaa viikko sitten, että yuanin arvoa ei päästetä putoamaan, spekulatiiviset hyökkäykset torjutaan ja varantoa riittää tähän puolustustyöhön. Hän tunnusti, että pääomaa on paennut viime kuukausina runsaasti maasta. Zhoun mukaan tämä on vain väliaikaista ja johtuu yritysten päätöksistä maksaa pois reilummalla kädellä ulkomaisia velkoja. Hän jätti jatkamatta ajatusta loppuun: tämänkin voi katsoa olevan varautumista devalvaatioon.

Raha ei näytä uskovan Zhouta. Yksi syy tähän on se, että rahamarkkinoilla ei olla ihan varmoja siitä, onko yuanin arvon puolustaminen lopultakaan keskuspankin vallassa. Eli Kiinan poliittinen johto voisi operoida valuutan arvolla estääkseen Kiinan kasvua hidastumasta liikaa. Maailman suurten talouksien kerho G20 vetosi Kiinaan, jotta se ei näin tekisi.

Jos yuanin devalvointia veikkaavien veto kuitenkin pitää, he tekevät tilin ja valuuttasota iskee huonolla hetkellä maailmantalouteen.

Markkinoilla tilanne tulkittaisiin siten, että Kiinan johto katsoo Kiinan talouden olevan niin suurissa ongelmissa, että velkaa kasvattava ja kotimarkkinoita sekä taloudellisia ulkosuhteita tuhoavakin ratkaisu on oikeutettu. Tämä tulkinta ajaisi yuanin yhä kovempaan paineeseen heikentyä lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat