Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukaan ei halua vastuulleen sopimuksen kaatumista

Järjestöjen ja hallituksen välillä pelataan taas perinteistä Mustaapekkaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) riemuitsevat hallituksen tiedotustilaisuudessa Kesärannassa Helsingissä keskiviikkona. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) seuraa taustalta.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) riemuitsevat hallituksen tiedotustilaisuudessa Kesärannassa Helsingissä keskiviikkona. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) seuraa taustalta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sekä työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) riemuitsivat keskiviikkoiltana työmarkkinajärjestöjen alustavasta sovusta. Sopimuksella on tarkoitus korvata hallituksen niin sanotut pakkolait työvoimakustannuksia alentamalla.

Riemu pursui reippaasti yli äyräiden. ”Ehdottomasti paras päiväni pääministerinä tähän saakka”, Sipilä ylisti. Moni muukin kehui sopimusta ”historialliseksi”.

Järjestöjen neuvottelutulos on ensimmäinen myönteinen uutinen nykyhallituksen tähänastiselta toimikaudelta. Ei siis ihme, että hyvästä uutisesta halusivat kaikki päästä osille.

Hallituksen täyskäännös tosin ihmetyttää. Vasta päivää aiemmin, tiistaina, sekä pääministeri Sipilä että valtiovarainministeri Stubb lausuivat kulmat kurtussa, että järjestöjen neuvottelutulos jää alle hallituksen asettaman tavoitteen.

Sopimus ei ollut muuttunut miksikään vuorokauden aikana. Miksi siis vasta keskiviikko oli Sipilän paras päivä pääministerinä?

Näyttää vahvasti siltä, että arvioidessaan järjestöjen neuvottelutulosta hallituspuolueiden kolmikko on käyttänyt ensi sijassa poliittista harkintaa eikä taloudellista harkintaa. Taloudellinen harkinta tuli ilmeisesti mukaan siinä vaiheessa, kun hallitus mietti, mitä seuraisi, jos hallitus hylkäisi järjestöjen sorvaaman sovinnon.

Palkansaajajärjestöistä suurin ja vaikutusvaltaisin SAK lykkäsi päätöstään sopimuksesta ensi maanantaihin. SAK:n liitot käsittelevät sopimusluonnosta omissa hallinnoissaan vielä tänään perjantaina.

Järjestöjen ja hallituksen välillä pelataan taas perinteistä mustaapekkaa: kuka ottaa niskoilleen syyn, jos sopimus kaatuu ja syksyn työmarkkinaneuvotteluista tulee kaoottiset?

Mikäli hallitus olisi todennut, että järjestöjen neuvottelutulos ei riitä vielä alkuunkaan, olisi moni SAK:n liitto voinut todeta, että jos ei kelpaa, ei sitten. Nyt sopimus – ja vastuu siitä – on vuorostaan SAK:n käsissä.

Hallitus lupasi, että pakkolait vedetään pois valmistelusta. Samalla se antoi ymmärtää, että ehdollisena kaavaillut menoleikkaukset ja veronkiristykset todennäköisesti perutaan.

Ehdollisesti luvatut tuloveronkevennykset jäivät vielä porkkanaksi työmarkkinajärjestöille: veronkevennysten kohtalo riippuu sekä julkisen talouden tilasta että siitä, etenevätkö järjestöt vielä lisää työpaikkakohtaisissa joustoissa ja teollisuusvetoisessa palkkamallissa.

Hallitukselta ei enää tule työmarkkinajärjestöille ehdottomia aikatauluja tai tulosvaatimuksia. Nyt mennään kuin suomalaisessa urheilussa: tehdään parhaamme ja katsotaan, mihin se riittää. Kokoomuksen puheenjohtaja Stubbin peräämästä konsensuksen tulosvastuusta ei ole enää tietoakaan.

Porvarihallitus on vakuuttanut, että tällä kertaa kaikki on toisin: työelämän muutokset valmistellaan kolmikantaisesti, mutta hallitus viime kädessä päättää. Usko hallituksen päätösvallan suvereniteettiin murenee kaiken aikaa.

Hallitus aikoo arvioida vielä kesäkuussa, onko paikallinen sopiminen edennyt liittokohtaisissa neuvotteluissa riittävästi, vai pitääkö hallituksen vielä kiristää ruuvia lainsäädännöllä. Kuka vielä uskoo, että hallituksella riittää rohkeutta väljentää työpaikoilla sopimista ohi sen, mistä liitot ovat keskenään sopineet?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat