Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monien mielestä tupakkakiellot ovat turhaa holhousta, vaikka mallia on otettu yksilönvapauksien mallimaasta

Tupakkalakiin on tulossa paljon polemiikkia aiheuttanut muutos, joka muun muassa rajoittaisi parvekkeilla savuttelua.

Pääkirjoitus
 
Kimmo Pietinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö.

Hinta ja saatavuus ovat perinteisesti tekijät, joilla alkoholin kulutusta yritetään säädellä. Toisen paheen eli tupakan kohdalla keinovalikoimaan on lisätty vielä käyttötilanteiden rajoittaminen. Alkoholia voi Suomessa nauttia suhteellisen vapaasti lähes missä tahansa, mutta tupakanpoltolle on asetettu monia rajoituksia.

Tupakkalakiin on nyt tulossa paljon polemiikkia aiheuttanut muutos, joka muun muassa rajoittaisi parvekkeilla savuttelua. Kaikille tämäkään ei riitä. Ryhmä kokoomuksen kansanedustajia haluaa lakiin vielä lisäyksen, joka kieltää tupakoinnin autossa, jossa on matkustajina lapsia.

Monet (ei-tupakoivatkin) pitävät esityksiä jo liian pitkälle menevänä holhouksena, omistusoikeuden vastaisina ja yksilön perusoikeuksia loukkaavina.

Suomeen nyt esitetyille rajoituksille on kuitenkin esikuva. Monelle on ehkä yllätys, että nämä rajoitukset on jo tehty Yhdysvalloissa, jota yleisesti pidetään yksilön vapauksien vaalimisen mallimaana.

Tupakoinnin rajoitukset vaihtelevat osavaltioittain. Liittovaltio ei ole ollut niitä säätämässä, se on tyytynyt vain kieltämään tupakoinnin lennoilla sekä liittovaltion rakennuksissa.

Kaikkein tiukimmat rajoitukset on säätänyt vapaamielisenä pidetty Kalifornia, jossa polttelu työpaikoilla, myös ravintoloissa, kiellettiin jo vuonna 1995. Siellä on myös lainvastaista tupakoida liikkuvassa autossa, jos kyydissä on alaikäinen.

Kalifornian sisälläkin tilanne vaihtelee. Suuri osa kaupungeista on kieltänyt tupakoinnin esimerkiksi puistoissa, rannoilla ja bussipysäkeillä. Tupakoida ei myöskään saa virastojen ja julkisten rakennusten ovensuissa.

Pisimmälle on menty San Franciscon Espoossa eli Marin Countyssa, missä muutama vuosi sitten kiellettiin tupakointi myös kerrostaloasunnoissa sekä niiden parvekkeilla ja terasseilla. Kiinni jäävälle on ensimmäisestä kerrasta luvassa sadan dollarin sakko ja viisi päivää yhdyskuntapalvelua. Toisesta kerrasta sakko nousee 300 dollariin ja palveluspäivät kymmeneen, ja jos vielä kolmannen kerran uhmaa kieltoa, sakko on jo 700 dollaria ja 15 päivää palvelusta.

Yhdysvaltain tai Kalifornian esimerkki ei tietenkään tarkoita, että samat asiat pitäisi tehdä Suomessa. Se osoittaa, että rajoituksia voidaan tehdä, vaikka kunnioitus yksilön oikeuksia ja yksityistä omistusoikeutta kohtaan olisi suuri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat