Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnan kannattaa välillä unohtaa hallinto ja rajat

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Teerijärvi on pienestä koostaan huolimatta tunnettu kunta suomenruotsalaisessa ankkalammikossa. Moni merkittävä hahmo on sieltä kotoisin, ja vielä useammalla on juuret Teerijärvellä, eikä sitä totisesti peitellä.

Maine on vahva myös suomenkielisten puolella, koska kunta sijaitsee Pohjanmaalla sisämaassa suomenkielisten kuntien kainalossa. Moni ylittää kielirajan päivittäin mennäkseen töihin Teerijärven menestyviin teollisuusyrityksiin.

Kunnasta äänestettiin aikanaan useissa vaaleissa kaksi kansanedustajaa eduskuntaan. Pääsääntönä on ollut, että valtiopäivillä on ainakin yksi teerijärveläinen, vaikka nyt taukoa on ollut pian kymmenen vuotta.

Paikkakuntalaisten yritteliäisyyttä kuvaa, että jäähallia varten hankittiin aikoinaan tukea NHL:n pelaajayhdistykseltä. Perusteena oli Teerijärveltä Pohjois-Amerikkaan muuttaneiden jälkipolvien jääkiekkomenestys.

Bisneskielellä voisi sanoa, että Teerijärven kunnalla on vahva brändi. Väitteessä on vain yksi ongelma. Teerijärvi ei ole enää kunta – ei ollut sitä enää vuoden 1969 jälkeen. Silloin suunniteltua kuntauudistusta säikähtäneet ruotsinkieliset Kruunupyy, Alaveteli ja Teerijärvi yhdistivät voimansa nykyiseksi Kruunupyyn kunnaksi.

Tieto liitoksesta on jäänyt useimmilta huomaamatta, koska yritykset ja yhdistykset ovat pitäneet Teerijärven nimeä näkyvästi esillä. Väärää käsitystä ei edes haluta korjata. Jos tulee sanoneeksi jotakuta Smedjebackaa tai Djupsjöbackaa kruunupyyläiseksi, tämä pitää sitä lähestulkoon loukkauksena.

Kuntien määrä kasvoi Suomessa toiseen maailmansotaan asti, jolloin käytiin yli 600 kunnassa. Sen jälkeen määrää pudottivat aluksi alueluovutukset ja 1960-luvun lopulta lähtien kuntaliitokset. Viime vuosien liitosaallon jälkeen lukumäärä on nyt 313.

Hallinnolliset päätökset ovat vähentäneet kuntien määrää kartalla, mutta suurempi muutos on tapahtunut ihmisten mielissä. Suomalaiset matkustavat paljon kotimaassa, mutta mitä he näkevät?

Matkareitit eivät enää kulje kirkonkylien kautta kiemurtelevia teitä pitkin. Kasvavat kunnat ja kaupungit pyrkivät saamaan kohdalleen ohikulkutien, jonka varteen rakennetaan toisiaan muistuttavia huoltoasemia ja kauppakolosseja.

Autoilija osaa nimetä puolen tusinaa liikenneasemaa tietämättä varmasti, minkä kunnan alueella ne sijaitsevat. Junamatkustaja käy yhä suurten kaupunkien keskustoissa, mutta pienempien keskusten ohi useimmat junat porhaltavat pysähtymättä.

Kun kunta ei enää jää mieleen keskustaajamansa rakennusten avulla, tilannetta yritetään paikata mielikuvamarkkinoinnilla. Vaakunan rinnalle tilataan logo ja tienvarsikylttiin mainoslause, jossa vakuutetaan, että juuri tämä kunta on hyvä paikka elää ja yrittää tai ainakin yrittää elää.

Markkinointi kuuluu nykyaikaan, mutta hallinto-organisaation kampanjoiden teholla on rajansa. Yritysten houkuttelussa se voi toimia, mutta elävä kuva kunnasta muodostuu yksittäisten ihmisten, urheiluseurojen, vahvojen yritysten, kirjojen, laulujen ja kaskujen yhteisvaikutuksesta.

Tulevaisuuden kunnan luonnetta on jo pohdittu ja pohditaan parhaillaan monessa ideointiryhmässä. Niiden työskentelynopeudesta voi myös päätellä sen, kuinka todennäköisenä kukin pitää sote- ja maakuntauudistuksen läpimenoa. Jos puolikas kuntien budjetista päätösvaltoineen katoaa suuremmille alueille, mietinnälle on hyvät perusteet.

Keskustelua hallitsee ajatus, että kunta on julkisen sektorin palveluntuotantokone. Luonnehdinta kunnasta tulevana suurena koululautakuntana unohtaa kunnan tehtävän asukkaidensa yhteisönä.

Maakuntaneuvos Viljo S. Määttälä, nyt jo 92-vuotias kulttuuri- ja yhteiskuntavaikuttaja Toholammilta, ehdotti kymmenkunta vuotta sitten, että nykyiset kunnat voisivat olla jatkossa yhdistysmuotoisia, jos hallinnollisesti raskaat tehtävät siirtyvät suuremmille alueille.

Päättävissä asemissa oleva nuorempi polvi tuskin on ajatuksiltaan yhtä radikaalia, mutta ideaa voisi kehitellä Teerijärven mallin mukaan. Karttaharjoitusten ja hallintomallien sijaan pitäisi pohtia, miten annettaisiin paikallisesti vauhtia kansalaistoiminnalle, yrityksille ja yksittäisille aktiiveille.

Kuntien vahvuus on ollut se, että ne herättävät tunteita jo pelkillä nimillään. Missä on tunnetta, siellä on yleensä myös liikettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat