Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajan kohde: Nooan arkki

Sijoittajat siivoavat salkuistaan suuren hiilijalanjäljen jättäviä yhtiöitä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Kevin Lamarque / Reuters
Warren Buffett ei väitä olevansa ilmastotutkimuksen asiantuntija, mutta hän kertoo, miten suursijoittaja tarkastelee ilmiötä.
Warren Buffett ei väitä olevansa ilmastotutkimuksen asiantuntija, mutta hän kertoo, miten suursijoittaja tarkastelee ilmiötä. Kuva: Kevin Lamarque / Reuters

Maailman sijoittajien mielilukemistoa, viikko sitten julkistettua Warren Buffettin sijoittajakirjettä, voi lähestyä monelta kantilta. Yksi mielenkiintoinen näkökulma on se, miten tämä jättimäisiä summia Berkshire Hathaway -sijoitusyhtiön kautta liikutteleva Omahan oraakkeli arvioi ilmastonmuutosta. Buffettin tulkinnoista voi päätellä, mitä moni muu sijoittaja asiasta ajattelee ja mitä he rahoillaan tekevät.

Buffettin mukaan on erittäin todennäköistä, että ilmastonmuutos aiheuttaa ison ongelman maapallolle. Hän korostaa, että kyse on todennäköisyydestä eikä varmuudesta. Mutta ”olisi hulluutta minulta tai keneltäkään muulta vaatia sataprosenttista varmuutta maailmaa uhkaavasta valtavasta vaarasta, jos tällainen mahdollisuus olisi vähänkään todennäköinen ja jos tehokkailla vastatoimilla olisi pienikin mahdollisuus välttää tällainen vaara”.

Hän lainaa ranskalaisen matemaatikon Blaise Pascalin ajatusta. Jos olisi edes prosentin todennäköisyys, että Jumala on olemassa, peliteoreettisesti olisi järkevää käyttäytyä tämän oletuksen mukaisesti. Palkinto voisi olla iankaikkinen elämä, ja rangaistus niskoittelusta olisi iankaikkinen rangaistus.

Buffett soveltaa ajatusta ilmastonmuutoksen pohdintaan. ”Vastaavasti, vaikka olisi vain yhden prosentin todennäköisyys, että maapallo suuntaa kohti isoa katastrofia ja viivyttelyn vuoksi se muuttuisi väistämättömäksi, toimettomuus nyt olisi hulluutta.” ”Kutsutaan tätä vaikka Nooan laiksi: jos arkki on eloonjäämisen vuoksi välttämätön, ala rakentaa sitä nyt piittaamatta siitä, että taivas voi olla pilvetön”, Buffett kirjoittaa.

Buffettin viestiä ei kannata lukea kuin ilmastotieteilijän arvioita. Sen sijaan sitä kannattaa katsoa tarkkaan, kun mietitään, miten raha reagoi ilmastonmuutokseen. Tai oikeastaan siihen mahdollisuuteen, että edessä voi olla katastrofi.

Rahamarkkinoilla luetaan luultavasti Pascalin ajatusten ja Raamatun lisäksi valtiojohtajien päätöksiä. Pariisin ilmastoneuvotteluissa päästiin sopuun siitä, että kaikki suuret taloudet alkavat vähentää päästöjään. Vaikka raamit jäivät löysähköiksi, suunta on selvä.

Pahimmissa päästäjämaissa muutos on perusteltavissa myös nykyisillä kustannuksilla: esimerkiksi Kiinassa saasteet lyhentävät ihmisten elinikää ja syövät talouskasvua. Vaikka näistä saasteista kaikki eivät lämmitä ilmakehää, hiilidioksidipäästöjä vähentävät ratkaisut vähentäisivät erittäin todennäköisesti myös lähipäästöjä.

Sijoittajat joutuvat ottamaan huomioon, miten nämä uhkat ja sopimukset vaikuttavat heidän sijoitustensa arvoon. Monet suuret rahastot vähentävät jo salkuistaan yhtiöitä, joilla on iso hiilijalanjälki. Kun tämä kehitys on alkanut, näiden yhtiöiden pitkän aikavälin arvo alkaa sulaa, mikä kiihdyttää muidenkin sijoittajien siirtymistä pois näistä yhtiöistä. Kehitys pakottaa yrityksiä etsimään toimintatapoja, jotka pienentäisivät hiilijalanjälkeä.

Yksityinen kuluttaja on ollut aika voimaton, kun maapalloa on haluttu muuttaa ilmastoystävällisempään suuntaan. Kuten Buffettin pohdinta paljastaa, apua tulee paljon vahvemmalta taholta. Kun päättäjät saavat taustatukea maailman sijoitusvarallisuudesta, muutos vahvistuu.

On myös vaara, että pääoman aiheuttama paine ilmastoystävällisiin investointeihin katoaa. Buffett paljastaa, että hän ei konkretisoi näkemystään ainoastaan sijoittamalla ympäristöystävälliseen toimintaan. Hänen mukaansa vakuutustoimintakin on tulevien tuhojen vuoksi kannattavaa – vakuutusten hintaa kun voi hinata nopeasti ylös.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat