Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjolan avoimia rajoja haudataan koruttomasti

Pohjoismaiden kyvyttömyys sopia yhteisestä rajavalvonnasta vaarantaa historiallisen päätöksen passivapaasta alueesta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pohjoismaiden passivapaa alue oli erityisen merkittävä Suomelle, kun se perustettiin vuonna 1954. Suomi hyväksyttiin YK:n jäseneksi vasta joulukuussa 1955, ja pohjoismainen yhteisö oli välttämätön kytkentä läntiseen maailmaan.

Siihen nähden vapaan liikkumisen vaarantuminen herättää Suomessa hämmästyttävän vähän huolta.

Suomalaiset tottuivat vuosien varrella olemaan vapaan muuttoliikkeen hyötyvänä osapuolena. Se näkyi 1960-luvulla käynnistyneessä Ruotsiin suuntautuneessa muuttoaallossa ja näkyy edelleen siinä, miten suomalaiset suhtautuvat vapaaseen liikkumiseen Euroopassa.

Tuoreen EU-kansalaisten asenteita mittaavan eurobarometrin mukaan 85 prosenttia suomalaisista pitää omaa vapaata liikkumistaan EU:ssa tärkeänä, ja lähes yhtä suuri joukko suhtautuu myönteisesti myös muiden EU-kansalaisten vapaaseen muuttoliikkeeseen. Luvut ovat korkeampia kuin EU:ssa keskimäärin.

Sen sijaan suomalaiset suhtautuvat keskimääräistä selvästi kielteisimmin maahanmuuttoon EU:n ulkopuolelta.

EU-kansalaisten vapaa ja Pohjoismaissa myös passiton liikkuminen ei kuitenkaan ole erotettavissa ulkopuolisesta muuttoliikkeestä.

Keskiviikkoiltana Tukholmassa tavanneet Pohjoismaiden maahanmuutosta vastaavat ministerit eivät pystyneet toteamaan yhdessä muuta kuin että uudelleen alkaneet tarkastukset myös Pohjoismaiden keskinäisillä rajoilla jatkuvat ainakin toistaiseksi.

Rajatarkastukset alkoivat marraskuussa, kun Ruotsi ryhtyi hillitsemään maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrää tarkastamalla Tanskasta saapuvien ihmisten henkilöllisyyksiä.

Sittemmin tarkastukset ovat tiukentuneet ja niitä on nyt myös Tanskan ja Saksan sekä Norjan ja Ruotsin rajoilla. Suomi jatkaa Ruotsin vastaisella rajalla ”tehostettua ulkomaalaisvalvontaa”.

Kyvyttömyys sopia yhteisestä rajavalvonnasta pakolaiskriisissä on pohjoismaisen yhteistyön vakavin epäonnistuminen. Muurit eivät ole yksisuuntaisia. Myös suomalaisten itselleen edellyttämä vapaa liikkuminen on vaarassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat