Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattaa sopia, kun ei ole vahvoilla

Jos työmarkkinajärjestöjen neuvottelut karahtavat lopullisesti karille, edessä voi olla kierre, jossa kaikilla menee huonosti ja heikoilla olevilla erityisen huonosti.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
SAK:n hallitus otti viime maanantaina viikon aikalisän työmarkkinjärjestöjen neuvottelutuloksen käsittelyssä.
SAK:n hallitus otti viime maanantaina viikon aikalisän työmarkkinjärjestöjen neuvottelutuloksen käsittelyssä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Toivottavasti hallituksen avainministerit ja työmarkkinajohtajat jaksoivat jatkaa yhteydenpitoa myös viikonloppuna, vaikka takana oli jo monen kuukauden puristus. Yhteiskuntasopimuksen tai nyttemmin kilpailukykysopimuksen kohtaloksi nimittäin koituu surkea epäonnistuminen, ellei joustoa löydy joka suunnasta.

Kun takana on monta heikkoa talousvuotta, pinna alkaa ymmärrettävästi kiristyä useassa suunnassa. Perjantaina sovun pysäyttäjäksi nousi osin yllättäen SAK:hon kuuluva Palvelualojen ammattiliitto Pam, jonka hallitus äänesti puheenjohtajansa kumoon ja hylkäsi keskusjärjestöjen neuvottelutuloksen.

Työmarkkinaneuvottelujen historiassa on nähty usein, kuinka jokin avainala uhkaa pysäyttää tuotannon tai viennin saadakseen vielä hiukan lisämyönnytyksiä.

Naisvaltaisen yksityisten palvelualojen ammattiliiton vastahanka ei kuulu samaan sarjaan. Pienipalkkaisissa ja silppuisissa työsuhteissa työskentelevien keskuudessa kypsyy uudella tavalla radikaali ay-ajattelu, joka on valmis uhmaamaan sopimisen pitkää perinnettä.

Tyytymättömyys on ymmärrettävää. Kokonaan toinen asia on, että tarjolla ei taida olla vaihtoehtoa, jossa Suomen poikkeuksellisen pitkä talouskurjuus voisi kääntyä paremmaksi ilman poikkeuksellisia toimenpiteitä.

Neuvottelupöydässä tai sen ympärillä ei tällä kertaa ollut yhtään vahvaa osapuolta. Jokaisella on omat ongelmansa.

Viennin vaikeudet johtuvat osittain huonosta onnesta Suomen perinteisillä vahvoilla aloilla, osittain heikkoudesta tuotekehityksessä ja markkinoinnissa, mutta suurelta osin myös siitä, että palkkojen sovittiin kasvavan, vaikka vienti ei enää vetänyt. Sopimuksilla jaettiin kakkua, jota ei ollut vielä leivottu.

Uusien tuotteiden ja uusien menestysyritysten kasvattaminen on välttämätöntä, mutta seuraaviin vuosiin niistä ei ole apua. Nyt pitää samaan aikaan ratkoa sekä akuutit ongelmat että rakentaa pohjaa tulevalle menestykselle.

Kun näkymät ovat harmaat, investoinnitkaan eivät houkuttele. Yritysten osingot ovat tosiasiassa osoitus siitä, että omistajien usko oman yrityksensä kasvumahdollisuuksiin on pieni.

Toive uusista työpaikoista on oikea, mutta neuvotteluja käyvät keskusjärjestöt eivät itse luo työpaikkoja. Ne luodaan yrityksissä. Siksi työntekijätkään eivät ole vahvoilla, jos usko tulevaisuuteen on heikko.

Maan hallitus osallistui tällä kertaa poikkeuksellisen voimakkaasti sopimuksen synnyttämiseen, mutta se ei tehnyt sitä vahvoista asemista. Keinot ovat rajalliset ja hallituspuolueiden suosio on koetuksella. Ellei työmarkkinoilta tai rakenneuudistuksista ala kuulua hyviä uutisia, lainanantajat voivat kyllästyä kuuntelemaan selityksiä, jolloin ne alkavat koventaa uusien lainojen ehtoja.

Sopimuksen kariutuminen heikentäisi pysyvästi myös keskusjärjestöjen asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Mihin tarvittaisiin suuria järjestöfuusioita, jos nykyisetkään toimijat eivät onnistu keskeisessä tehtävässään eli sopimisessa?

Luottamus on asia, jota suomalainen työelämä tarvitsee voiteluaineekseen. Jos tulevaisuuden näkymiin ei luoteta, ei synny investointeja eikä uusia työpaikkoja. Jos neuvottelukumppaniin ei luoteta, ei synny ratkaisuja paikallisella tasolla eikä liittojen tai järjestöjen kesken. Silloin voi käynnistyä kierre, jossa kaikilla menee huonosti ja heikoilla olevilla erityisen huonosti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat