Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei näe vilppiä, ei kuule vilpistä, ei puhu vilpistä

Joskus kannustimet voivat ajaa henkilökohtaisen edun yrityksen edun edelle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Volkswagenin ja Nokian Renkaiden tapaukset eivät ole ainoita autoalan skandaaleja. Takavuosina on paljastunut muun muassa tapauksia, joissa valmistaja on tiennyt tekevänsä tuotteita, jotka ovat kolareissa hengenvaarallisia.

Tuoreimmat huijaukset ja autojen takaisinkutsut viime vuosina kertovat oikeastaan siitä, että tilanne kohentuu. Se mikä oli ennen normaalia, ei käy enää.

Volkswagen yritti huiputtaa amerikkalaista lainsäätäjää, jonka asettamien päästörajojen sisälle Volkswagen ei muutoin päässyt. Nokian Renkaiden kohde oli kuluttaja, joka ei itse pysty vertailemaan renkaita. Toki lopulta kohde päätyy samaksi, jos ottaa huomioon, että ympäristösäännösten tarkoitus on suojella ihmisiä ja heidän elinympäristöään.

Volkswagenin kärähtämisen jälkeen on väitelty siitä, kuka tiesi. Yhtiö antoi aluksi ymmärtää, että touhu oli muutaman insinöörin omapäinen ratkaisu. Kaikille oli selvää, että vuosia kestänyt ja yhtiön Yhdysvaltain markkinoiden valloitukseen liittynyt huijaus ei voinut olla parin pellepelottoman idea. Tuorein selitys on se, että yrityksen ylintä johtoa yritettiin varoittaa, mutta se ei ehtinyt syventyä varoituksiin muilta kiireiltään.

Nokian Renkaiden entisen ja osin nykyisenkin toimivan johdon on vaikea paeta tällaisten selitysten taakse. HS kertoi (4.3.), että joukko yhtiön päättäjiä myi optioitaan samoihin aikoihin kun huijausta alettiin penkoa.

Nokian Renkaissa joudutaan pohtimaan, mitä yhtiön hallitus tiesi ja teki –  eli huijattiinko kuluttajan lisäksi hallitusta ja osakkeenomistajia. Hallitus ei ehkä tiennyt vilpistä, mutta se näyttää reagoineen hitaasti ja vasta Kauppalehden uutisten jälkeen. Rengasfirman hallitukselta voi odottaa herkkyyttä, kun rengastestaajat ovat kertoneet vuosia, että monet valmistajat yrittävät kieroilla.

Ei haittaisi lainkaan, jos kuluttajan oikeuksia ja yhtiön tiedottamiskäytäntöjä sekä sisäpiiritiedon käyttöä selviteltäisiin oikeudessa. Samalla kannattaisi pohtia yleisemmin sitä, onko yrityksissä sellaisia kannustimia, jotka ajavat kannustimien saajien lyhyen aikavälin edut ja yrityksen pitkän aikavälin edut vastakkain.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat