Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump ei ole uusi Reagan

Ronald Reagan antoi aikoinaan kolmelle miljoonalle luvattomalle siirtolaiselle luvan jäädä maahan. Donald Trump lupaa heittää heidät kaikki ulos.

Pääkirjoitus
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleja seuratessa luulisi, että Ronald Reagan on taas ehdolla. Jokainen republikaaniehdokas vuorollaan julistautuu oikeiston sankarin manttelinperijäksi.

Lukijat taas ovat huomauttaneet, että Reagania väheksyttiin ja inhottiin aikanaan, kuten Donald Trumpia nyt. Silti hän voitti kylmän sodan.

Itse olin Reaganin aikaan niin nuori, etten oppinut sen enempää ihailemaan kuin pilkkaamaankaan häntä. Mutta ikävä minulla häntä kyllä on.

Trump ei ole Reagan siitä yksinkertaisesta syystä, että Reagan oli aurinkoinen ja optimistinen hahmo. Hän uskoi vakaasti, että Yhdysvallat on hyvä ja Neuvostoliitto paha. Historia todisti, että hän oli enemmän oikeassa kuin väärässä.

Trumpin sanoma on päinvastainen. Hänestä Yhdysvallat on ”tuhon oma”. Syy on kiinalaisten, meksikolaisten ja muslimien.

Kidutus on palautettava kunniaan. Ku Klux Klanin johtajaa ei voi suoralta kädeltä tuomita.

Reagan antoi aikoinaan kolmelle miljoonalle luvattomalle siirtolaiselle luvan jäädä maahan. Trump lupaa heittää heidät kaikki ulos.

Reagan leikkasi ensin jyrkästi veroja, mutta käänsi suuntaa valtionvelan kasvaessa. Trump ja muut republikaanit lupaavat rajumpia leikkauksia ja koko veroviraston lakkauttamista.

Kun Ku Klux Klan tuki Reagania presidentiksi vuonna 1984, Reagan kirjoitti näin: ”Klaanin ja muiden ryhmien rotuvihalla ja uskonnollisella syrjinnällä ei ole paikkaa tässä maassa. Ne ovat tuhoisia Yhdysvaltain edustamien arvojen kannalta.”

Nykyisessä republikaanipuolueessa Ronald Reaganille olisikin käynyt niin kuin Jeb Bushille: hän olisi joutunut jättäytymään pois kisasta, koska puolue on liukunut hänen altaan oikealle.

Suomalaisten kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, mitä Trump sanoi Venäjän presidentistä: ”Hän [Vladimir Putin] on vahva johtaja, hän on vaikutusvaltainen johtaja. Ja hyvin suosittu omassa maassaan”, Trump kehui joulukuussa uutiskanava MSNBC:n haastattelussa.

Kun toimittaja muistutti Trumpia siitä, että Putinia on syytetty poliittisten vastustajiensa ja toimittajien eliminoinnista, Trump vastasi: ”Ainakin hän on johtaja, toisin kuin se, joka meillä on tässä maassa.”

Reagan ei olisi ikinä puhunut näin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat