Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöjen sopimus jumittui taas kerran

Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii kaikkia SAK:n liittoja neuvotteluihin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen / HS
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sai maanantaina järjestönsä hallituksen kokoukseen vieraaksi pääministeri Juha Sipilän (kesk).
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sai maanantaina järjestönsä hallituksen kokoukseen vieraaksi pääministeri Juha Sipilän (kesk). Kuva: Juhani Niiranen / HS

Maanantaina näytti hetken aikaa jo siltä, että työmarkkinajärjestöjen neuvottelema kilpailukykysopimus eli niin sanottu yhteiskuntasopimus jatkaa vaivalloista taivaltaan, nilkuttaen, mutta kuitenkin. SAK:n hallitus päätti jatkaa liittokohtaisia neuvotteluja viikko sitten sorvatun neuvottelutuloksen pohjalta.

Päätös syntyi äänin 14–5. Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi äänesti tyhjää. Muut neuvottelutuloksesta jo viime viikolla irtaantuneet liitot äänestivät vastaan.

Iltapäivällä sopimuksen tielle tuli taas uusi ylimääräinen kiemura. Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti, että sopimus ei näillä eväillä ole riittävän kattava. Koska irtautujissa on myös Suomen suurin ammattiliitto, Palvelualojen ammattiliitto Pam, sopimuksen pohjalta neuvotteluja lupasi jatkaa vain 60 prosenttia SAK:n jäsenistöstä.

Virallisesti EK vaatii kaikkia SAK:n liittoja mukaan edes aloittamaan neuvottelut. EK:lle voisi kuitenkin riittää, että Pam tulee sittenkin mukaan ja auto- ja kuljetusalan AKT malttaa pidättäytyä lakoista ensi syksynä.

Sopimuksesta ulos jättäytyvät liitot tuskin olettavat saavansa omissa neuvotteluissaan oleellisesti nollaa paremmat palkankorotukset. Palkansaajien sosiaaliturvamaksut taas säädetään lailla. Suurin ero syntyy siitä, että neuvotteluihin lupautuneet liitot ovat samalla valmiita pidentämään vuosittaista työaikaa 24 tunnilla. Tähän eivät sopimuksesta irtautuvat liitot sitoudu. Tämä koettelee työtekijäliittojen välejä.

Tilanne on siis solmussa. EK vaatii lisää SAK:laisia liittoja mukaan sopimukseen ennen kuin EK:n jäsenliitot suostuvat aloittamaan alakohtaiset neuvottelut. SAK:n liitot vaativat hallitukselta selkeämpää lupausta tuloveron kevennyksistä ennen kuin ne sitoutuvat sopimukseen. Hallitus lupaa harkita veronkevennysten suuruusluokkaa vasta sitten kun nähdään, kuinka paikallinen sopiminen ja vientivetoinen palkkamalli etenevät. Sekä maan hallituksen että SAK:n vaatimuksissa on iltalypsyn piirteitä.

Pelissä näyttää olevan kyse enemmän arvovallasta kuin asioiden edistämisestä. Kuka joustaa ensimmäisenä? Kovin monta päivää asiaa ei ole aikaa veivata, jos alakohtaiset neuvottelut mielitään saada valmiiksi touko–kesäkuun vaihteessa. Aiemmissa keskitetyissä ratkaisuissa liittokohtaiset soveltamisneuvottelut ovat kestäneet kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Keskitetty työmarkkinaratkaisu on usein ennenkin saatu kokoon vaikeuksien kautta. Tämänkertaisen sopimuksen taival on osoittautunut oikein erityisen kuoppaiseksi. Neuvottelut tavallaan aloitettiin jo ennen Juha Sipilän (kesk) hallituksen nimittämistä.

Kilpailukykysopimuksen soveltaminen alakohtaisiin sopimuksiin on jo sinänsä vaikea harjoitus. Se on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin hallituksen kaavailemat niin sanotut pakkolait, jotka olisivat kohdelleet kaikkia palkansaajia mekaanisesti ja olisivat julkiselle sektorille vielä tylymmät kuin nykyinen neuvottelutulos.

Vanhan sanonnan mukaan lohta kannattaa pyytää, vaikkei saisikaan. Sama on tilanne kilpailukykysopimuksessa. Vaikka sopimus jäisi vajaaksi niin hallituksen talous- kuin työllisyystavoitteistakin, yrittämisestä ei kannata luopua turhan helpolla.

Kansantaloudessa on alkuvuodesta nähty joitakin orastavia elpymisen merkkejä, mutta Suomen talous, ennen kaikkea työllisyys, rämpii yhä syvällä hetteikössä. Kaikki keinot, joilla työllisyyttä ja samalla julkista taloutta parannetaan, ovat tarpeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat