Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän eläkeuudistus näytti hetken onnistuvan

Väestötilastoissa muutokset ovat hitaita, mutta Venäjällä pari viime vuotta ovat muuttaneet ennusteita tulevista vuosista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjän tilastoviranomainen Rosstat kertoi helmikuun lopussa, että maan väkiluku on pysynyt likimain ennallaan vuoden takaiseen verrattuna. Syntyvyys väheni mutta niin väheni kuolleisuuskin. Venäläisiä on noin 144 miljoonaa, kun Krim lasketaan pois virallisista tilastoista.

Tarkemmin katsoen viesti oli kuitenkin huolestunut. Seuraavien viiden vuoden aikana väestörakenne aiheuttaa Venäjän päättäjille vielä paljon harmia.

Väestömuutosten trendit kääntyvät hitaasti. Nyky-Venäjän tilastoissa näkyy yhä esimerkiksi toisen maailmansodan vaikutus. Väestöpyramidilla on usein parempi muisti kuin virallisella historialla.

Neuvostoliiton romahdettua Venäjää uhkasi väestökato. Muista maista tutun ikääntymistrendin lisäksi Venäjällä oli erityispiirteitä. Elinolojen nopea heikkeneminen 1990-luvulla alensi syntyvyyttä, keski-ikäisten miesten alkoholikuolemat lisääntyivät, ja synnytysikäiset ikäluokat olivat pieniä.

Ongelmat hellittivät 2000-luvun puolella, kun öljyn hinnannousu paransi oloja. Perheiden perustaminen houkutteli. Venäjä myös sai paljon maahanmuuttajia entisen Neuvostoliiton alueelta.

Parin viime vuoden aikana kuva on muuttunut olennaisesti synkemmäksi talousnäkymien heiketessä. Venäjällä syntyvyys heijastaa öljyn maailmanmarkkinahintoja.

Maahanmuutto ei enää paikkaa tilannetta entiseen tapaan. Talouden alakulon ohella esteiksi nousevat asenteet ja noudatettu politiikka. Venäläisten suhtautuminen maahanmuuttoon on muuttunut nopeasti kielteisemmäksi.

Kaksi suurinta lähtömaata eivät enää ruoki Venäjää. Ukrainan kohdalla syyt tunnetaan. Uzbekistanissa painetta lähtöön vähentää maan talouden oma kehitys. Kielitaidon puute karsii tulijoita entisen Neuvostoliiton ulkopuolelta.

Vielä tämän vuosikymmenen alussa Venäjä arveli selviävänsä eläkejärjestelmänsä uudistamisesta öljyvarojen avulla, mutta nyt ongelmat ovat kärjistymässä muutamassa vuodessa. Luvassa on kohoavia maksuja, korkeampia eläkeikiä, rahan kaivamista muista lähteistä tai eläkkeiden leikkauksia. Mikään muutos ei ole helppo – ei lännessä eikä Venäjällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat