Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin hallitus helpottaa huomaamatta sijoittajien elämää

Politiikka on muutakin kuin isoja riitoja isoista asioista.

Pääkirjoitus
 
Kalle Silfverberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kaupunkitoimituksen esimies.

Tiesitkö, että hallitus teki osakesijoittajien elämästä selvästi yksinkertaisempaa vuodenvaihteesta alkaen?

Todennäköisesti et, koska viime kuukaudet hallitus on pelannut pokeria työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimuksesta ja yrittänyt ratkoa sisäisiä erimielisyyksiään sote-uudistuksesta.

Politiikka on kuitenkin muutakin kuin isoja riitoja isoista asioista. Täydemmän kuvan päätöksenteosta saa katsomalla niitä pieniä nytkähdyksiä, jotka tapahtuvat ilman sen kummempaa hälyä.

Tapoihin kuuluu, että hallitus käy tärkeimmistä uudistuksista pitkiä vääntöjä, koska kaikilla osapuolilla on omia toiveitaan. Esimerkiksi sote-uudistuksessa keskusta ajaa maakuntahallintoa samalla kun kokoomus haluaa varmistaa markkinat yksityisten tuottamalle terveydenhuollolle.

Pieniä asioita voidaan sen sijaan ajaa läpi kunkin puolueen mieltymysten mukaan, kunhan ne eivät ole hallituskumppaneille täysin vastenmielisiä. Kuten sijoittajien aseman helpottamista.

Tästä vuodesta alkaen omaisuuden luovutuksesta syntyvät tappiot voi vähentää pääomatulojen verotuksessa. Jos esimerkiksi myy osakkeita ostohintaa halvemmalla, tappion avulla voi keventää vaikkapa osinko- tai vuokratuloista maksettavaa veroa. Aiemmin sijoittaja joutui vastaavasti myymään jotain muuta omaisuuttaan voitolla, jotta pystyisi tekemään vähennyksen.

Muutos maksaa valtiolle menetettyinä verotuloina 20 miljoonaa euroa eli ei ole suuren suuri. Perustellusti voi myös väittää, että tämä yksinkertaistaa verotusta.

Silti muutos on puhtaan poliittinen. Valtiovarainministeriön virkamiehistössä asiaa ei ollut edistetty ennen kuin se ilmaantui hallitusohjelmaan. Demariministerin aikana tätä ei olisi tullut, mutta valtion varat ovatkin kokoomuksen komennossa. Toisaalta gallupkärjen tuntumassa viihtyvä Sdp miettii jo varmuudella, mitä muutoksia voitaisiin ajaa läpi, jos paluu hallitusvaltaan koittaa.

Keskustan puumerkkeihin hallitusohjelmassa kuuluu Maatilatalouden kehittämisrahaston pönkittäminen sadalla miljoonalla eurolla. Timo Soini puolestaan vankisti perussuomalaisten taloudellista turvaa kirjauttamalla hallitusohjelmaan lainmuutoksen, jonka tarkoituksena on estää loikkareita viemästä puoluetukea mennessään.

Vaikka isot hankkeet menisivät mönkään, jotain jää silti käteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat