Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki tekee tilin lännen ahdingosta

Turkilla ei pitäisi olla mitään asiaa tielle, joka vie kohti EU-jäsenyyttä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Yves Herman / Reuters
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu piti tiistaina lehdistötilaisuuden tavattuaan EU:n johtajat Brysselissä.
Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu piti tiistaina lehdistötilaisuuden tavattuaan EU:n johtajat Brysselissä. Kuva: Yves Herman / Reuters

Euroopan unioni on Turkin kanssa käytävissä neuvotteluissa kuin pokerin pelaaja, joka on sählännyt kortit käteensä väärin päin. Kymppihai näkyy, vaikka EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kuvaili kokouksen olleen ”game-changer” – pelin kääntäjä. 

Uusi kierros pelattiin maanantaina Brysselissä. Panoksina olivat hädänalaiset ihmiset. EU:n huippukokous sopi, että Turkki saa lisää rahaa pakolaisten hoitoon ja vastaanottoon. Lisäksi pannaan vauhtia projekteihin, joilla Turkkia ja EU:ta lähennetään. Samalla sovittiin, että osa länteen paenneista voidaan palauttaa Turkkiin.

Euroopan unioni on joutunut Turkin kanssa seinää vasten. Turvapaikanhakijoita virtaa Turkin kautta Euroopan unioniin. EU-maat eivät halua ottaa heitä näin paljon vastaan, minkä vuoksi unionimaat rakentavat rajoilleen aitoja. Kreikka ei enää pysty hoitamaan näin suuria tulijamääriä. Turvapaikkahakemuksien käsittelyä ohjaava Dublinin sopimus menetti merkityksensä. Rajamuodollisuuksista vapauttava Schengenin sopimuskin meni hyllylle. Unionimaiden päättäjät syyttelevät kehityksestä toisiaan.

EU:n ja Turkin välisessä pelissä Turkilla on paljon kymppihaita parempi käsi. Kun EU ei ole saanut aikaan yhtenäistä toimintalinjaa, hajaannus on pakottanut ulkoistamaan pakolaisongelman Turkille. EU tarjoaa rahaa Turkille, jotta se pidättelisi pakolaisia Turkin maaperällä. Unioni on toivonut myös, että se saisi ostettua Turkin valvomaan rajojaan tarkemmin.

EU:lla on kiire, Turkilla ei. Turkki voi rahastaa unionin ahdingolla. Turkin kannalta ei ole järkevää panna rajoja kiinni heti ja tehdä toivottuja asioita. Turkki kyllä pystyisi siihen nopeastikin, mutta kannattavampaa on tehdä vähän ja hitaasti.

Turkin kannalta tilanne on se, että mitä enemmän väkeä virtaa Kreikkaan ja muualle EU:n alueelle, sitä suurempi lännen ahdinko on. Ja mitä suurempi ahdinko, sitä enemmän myönnytyksiä unionilta on puristettavissa.

EU ei tästä puristuksesta pääse pakoon, eikä Turkin itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan aio olla puristamatta.

Erdoğan on muistuttanut, että jos luvattua rahaa ei tule pian, Turkki voi päästää vaikka kaikki Eurooppaan pyrkijät kohti länttä. Turkissa heitä on ehkä noin 2,5 miljoonaa. Mafiakielellä ilmaistuna: tämä on tarjous, josta ei voi kieltäytyä.

Euroopan kannalta tässä on sekin ikävä puoli, että vaikka Turkki saisi ulkoistuskorvauksensa, mikään ei estäisi Erdoğania uusimasta tätä härskiä uhkausta myöhemmin. Jos Turkki pitää turvapaikkaa toivovat sovitusti maaperällään, se voi käyttää samoja ihmisiä pelinappuloina monta kertaa. Ja uusiakin on tarjolla, sillä Syyrialla on pitkä matka siihen, että olot rauhoittuisivat ja vakautuisivat.

Turkki on tehnyt selväksi asemansa myös suhtautumisessaan lännen lupailemaan viisumivapauteen ja EU-jäsenyyshakemuksen kiirehtimiseen. Läntisen yhteisön suuntaan pyrkivän pitäisi omaksua läntisiä demokratiakäsityksiä. Turkki on sen sijaan ajanut yhä kauemmas demokratian pelisäännöistä.

Juuri kokouksen alla Erdoğanin hallinto otti hallintaansa oppositiovoimien tukeman sanomalehden Zamanin ja muutaman muun Zamanin lähipiiriin kuuluvan mediayrityksen. Presidentin arvostelusta on nostettu oikeudenkäyntejä.

Pitäisi olla päivänselvää, että näin käyttäytyvällä maalla ei ole mitään mahdollisuuksia edetä kohti EU-jäsenyyttä. Mutta kun Turkki toimii tällä tavoin kesken EU:n kanssa käytävien neuvottelujen eikä EU pysty kuin sopeutumaan, viesti on selvä: Erdoğan pitelee tässä jaossa ylivoimaista kättä, eikä länsi voi edes luopua pelistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat