Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan Le Pen, Hollannin Wilders ja Italian Berlusconi ovat Euroopan Donald Trumpeja

Tämän päivän Euroopassa on useita muunnelmia Yhdysvaltain Donald Trumpista, kirjoittaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja Kari Huhta.

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Ranskan äärioikeiston ikiliikkuja Jean-Marie Le Pen tukee Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi ja toivottaa hänelle Jumalan suojelua. 87-vuotias Le Pen ilmoitti Twitterissä tuestaan Trumpille helmikuun lopussa.

Le Pen voi eläytyä Trumpin kampanjaan. Hän itse yritti presidentiksi Ranskassa vuonna 2002, ja hävisi kilvan Jacques Chiracille vasta toisella äänestyskierroksella.

Le Penin nousu ensimmäisen kierroksen äänestyksessä Chiracin rinnalle aiheutti Ranskassa ja Euroopassa kokonaisen vyöryn tyrmistyneitä varoituksia kansallismielisen äärioikeiston noususta, mutta se oli vasta alkua. Tämän päivän Euroopassa on jo useita Trumpin muunnelmia.

Ranskan kansallisrintaman johtoon siirtynyt Marine Le Pen tähtää isänsä tavoin presidentiksi. Hollannin Geert Wildersiä yhdistää Trumpiin muslimivastaisten puheiden lisäksi yhteinen hiusmuoti. Italiassa jo hiipuva Silvio Berlusconi on yhtä rikas kuin Trump.

Erikoinen yhteinen piirre monilla Euroopan oikeistonationalisteilla ja Trumpilla on mieltyminen Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin – sillä erolla, että Putin ei rahoita Trumpia.

Yhtäläisyyksissä tulee raja vastaan, jos katsoo, mitä Trump ja Euroopan uudet nationalistit kannattavat. On epäselvää, mitä Trump oikeasti kannattaa, ja nationalistien tavoitteet ovat määritelmän mukaan kansallisia.

Yhtäläisyydet löytyvät siitä, mitä vastustetaan ja kenelle viesti kohdistetaan.

Trumpin ja Euroopan Trumpien tärkein yhteinen teema on maahanmuutto. Kohteena on väestö, joka näkee erityisesti muslimien maahanmuuton uhkana ja globalisaation pelkkänä työpaikkojen katoamisena kehitysmaihin.

Myös valtarakenteet ovat yhteisiä uhkakuvia. Yhdysvalloissa se tarkoittaa liittovaltiota, Euroopassa EU:ta.

Useiden arvioiden mukaan kyseessä on ennen kaikkea pelokkaiden duunariammateissa olevien miesten liikehdintä, mutta naisiakin riittää, eikä ryhmä ole yhdenmukainen. Suomessa pikku-Trumpeja voisi etsiä perussuomalaisten ja kokoomuksen nuorisojärjestöistä.

Uhkakuviin keskittyvää ja valtarakenteita hyljeksivää joukkoa on vaikea ohjata, kuten Yhdysvaltain republikaanisen puolueen vanhat mahtimiehet ovat joutuneet huomaamaan. Politiikassa pelko on käypä väline mutta huono isäntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat