Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiiviin rakentamisen ihanne vie harhateille

On kyseenalaista, synnyttääkö Helsingin kantakaupungin välittömään läheisyyteen rakentaminen toivottuja kasautumisetuja.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaista kaupunkikehittämistä näyttää nyt hallitsevan ajattelu, joka korostaa tiiviyden ihannetta ja sen mukanaan tuomia hyötyjä. Samaan tapaan ajateltiin 1960- ja 1970-lukujen lähiöbuumin aikaan.

Kaupunkirakenteen tiiviys on palveluiden ja tuottavuuden välttämätön ehto, mutta pelkkä tiiviys ei riitä. Myös Helsingin seudulla on ”tiiviisti” rakennettuja alueita, joilla ei ole tiiviyteen liitettyjä hyveitä.

Helsingin kaupunkirakenteen hajanaisuuden syynä on totuttu pitämään sitä, että kantakaupunki sijaitsee kapealla niemellä. Ajatus esitettiin jo sata vuotta sitten Eliel Saarisen Munkkiniemi–Haaga-suunnitelmassa.

Nykyisin maantieteellisellä sijainnilla ei ole entisen kaltaista merkitystä, sillä liikenneyhteyksistä on tullut aiempaa nopeampia. Metropolialueen hajaantuminen johtuu siitä, että yritykset ja kotitaloudet hyödyntävät liikenneverkon mahdollisuuksia ja valitsevat suotuisat sijainnit kantakaupunkia laajemmalta alueelta.

On kyseenalaista, synnyttääkö kantakaupungin välittömään läheisyyteen rakentaminen tai yltiöpäinen tiivistäminen nykytilannetta parantavia kasautumisetuja. Pikemminkin se heikentää Helsingin seudun muiden alueiden saavutettavuutta.

Tiiviydestä on helppo luoda virheellinen kuva kerrosalan tai asukkaiden ja hehtaarien suhdetta osoittavilla vakiintuneilla mittareilla. Etenkään hallinnollisten rajojen mukaan lasketut luvut eivät tuota vertailukelpoista tietoa.

Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan keskustojen tiiviydet eivät olennaisesti poikkea toisistaan, toisin kuin esimerkiksi Helsingin yleiskaavan taustaselvityksissä esitetään. Myöskään Helsingin, Espoon ja Vantaan esikaupunkien tiiviydessä ei ole olennaista eroa.

Helsingin keskustan tiiviin rakentamisen alue on pienempi kuin monissa muissa eurooppalaisissa kaupungeissa. Tämä johtuu siitä, ettei Helsinki ehtinyt kasvaa suuremmaksi ennen nykymuotoisten liikenne- ja talousjärjestelmien kehittymistä.

Suomalaisessa kaupunkisuunnittelussa unohdetaan keskeinen geometrinen periaate: pinta-ala kasvaa etäisyyden neliönä. Käytännössä kaupungin läpimitan kasvu esimerkiksi kilometristä seitsemään kilometriin johtaa siihen, että tilaa on 49 kertaa enemmän.

Lisäksi tonttien laidoille jää nykyisten säännösten vuoksi rakentamaton reunavyöhyke, joka pienentää tontilla käytettävissä olevaa alaa joka puolelta. Kun tonttia kiertää palomääräysten mukainen neljä metriä leveä rakentamaton vyöhyke, esimerkiksi 700 neliömetrin kokoisesta tontista jää sen vuoksi rakentamisessa hyödyntämättä noin puolet. Tonttien keskiosaan rakentaminen on tiiviyden kannalta huonoin vaihtoehto.

Maasta ei ole pulaa, sitä on vain käytetty äärimmäisen tuhlailevasti.

Tiiviyden tavoittelu on kadottanut laatu-ulottuvuuden, ja nyt sorrutaan vanhoihin tehostamisen virheisiin. Tämä voi johtaa opportunistisiin ylilyönteihin, joissa vannotaan tiivistämisen nimeen.

On harhaanjohtavaa luvata, että tiivis rakentaminen vie taloudelliseen tehokkuuteen tai siihen, että yritykset ja kotitaloudet sijoittuvat lähelle toisiaan.

Vaikka tiiviyttä korostetaan, kaupunkien perinteisistä umpikortteleista on käytännössä luovuttu. Katulinjaa reunustavia kortteleita ja niitä yhdistäviä kapeita katuja ei enää synny, koska tällaiset rakentamisratkaisut ovat selvästi kalliimpia kuin kaikkialle tunkevat esikaupunkirakentamisen mallit.

Rakentajat ja kaupungit ovat siis itse tuottaneet ei-toivottua väljyyttä, johon myös lainsäädäntö on siivittänyt. Tehokkuutta peräänkuuluttava rakennusteollisuuskin onnistuu kerrosten lukumäärän lisäämisessä, mutta ei tiiviin kaupunkiympäristön luomisessa.

Siellä missä tiiviyttä tarvitaan, tontin reunoja kiertävä rakentamistapa olisi taas tarkastelun arvoinen.

Tiivistämisen itsetarkoituksellista markkinointia tärkeämpää on, että huomiota keskitetään yritysten ja kotitalouksien valintoihin, rakentamattoman maanpinnan määrään, seudulliseen saavutettavuuteen sekä liikennesuunnittelun taloudellisiin lähtökohtiin.

Nämä seikat määrittävät tiivistämisen ja tiivistymisen ehdot.

Anssi Joutsiniemi ja Mari Vaattovaara

Joutsiniemi on aluetieteen dosentti Aalto-yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa. Vaattovaara on kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat