Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen, näillä kätevillä säännöillä emme mokaa tätä maailmaa

Säännöt tunnetaan nimellä Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, ja niistä kumpuaa kansainvälinen oikeusjärjestelmä.

Pääkirjoitus
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Hyvä ihmiskunnan edustaja, kerrataanpa eräs asia, joka näyttää viimeaikaisten uutisten valossa päässeen unohtumaan.

Me ihmiskuntana kokoonnuimme Pariisiin vuonna 1948. Syynä oli, että olimme juuri tappaneet noin 60 miljoonaa jäsentämme. Asiat lähtivät käsistä.

Päätimme siksi sopia ihmisenä olemiselle yhteiset pelisäännöt. Säännöt, jotka ylittävät sekoilevien johtajien tahdon, vaikka nämä määräisivät mitä tahansa.

Otteita säännöistämme: Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina. Jokaisella on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen, ja kaikki ovat tasavertaisia lain edessä. Tiukkaa tavaraa. Syrjintä, ei käy!

Lisäksi ketään ei saa mielivaltaisesti pidättää, vangita tai ajaa maanpakoon, jokaisella on oikeus liikkua vapaasti ja valita asuinpaikkansa kunkin valtion sisällä ja jokaisella vainotulla on oikeus hakea turvapaikkaa muualta.

Säännöt tunnetaan nimellä Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, ja niistä kumpuaa kansainvälinen oikeusjärjestelmä.

Alkuperäisen julkistuksemme tehtävä on kuitenkin toistaa tästä ikuisuuteen: ”Ei enää koskaan mokata tätä hommaa, eihän? Kun tulee tiukka paikka, tehkää näin, niin vältätte katastrofin.”

Nyt maailma on tiukassa paikassa. Meitä lännessä uhkaa oikeuksien karsiminen pakolaiskriisin vuoksi, totesi tammikuussa Human Rights Watch -järjestö.

Suomessa kansanedustaja ehdotti turvapaikanhakijoina tunnettujen ihmiskuntamme edustajien liikkumisen rajoittamista vastaanottokeskuksille. Hallitus pohtii, olisiko näiden yksilöiden elannon minimitaso pienempi kuin paikallisten.

Amerikkalaiset fanittavat kidutusta kehuvaa johtajaehdokasta, Itävalta on pannut ”kiintiön” turvapaikanhakijoille, Venäjä potkii sukupuolivähemmistöjä, Turkki vaientaa mediaa ja Britanniassa halutaan irti Euroopan ihmisoikeussopimuksesta, jotta rikollisia voitaisiin karkottaa vapaammin.

On totta, että erityisen vähän ihmisoikeuksia kunnioitetaan siellä, mistä pakolaiset Eurooppaan tulevat. Tämä on häpeällistä (Saudi-Arabia, yrittäisit edes). Sääntöjä voi tulkita ylikin – oikeus hakea turvapaikkaa ei ole oikeus saada se.

Oudointa kuitenkin on, jos oikeuksia aletaan purkaa siellä, missä niitä on eniten puolustettu. Sen jälkeen niiden puolesta ei kehtaa puhua kukaan.

Silloin me, hyvä ihmiskunnan edustaja, olemme mokanneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat