Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovelletaan kasvatuksen uusia käskyjä aikuisiin

Jätä kännykkä pois ja keskity toiseen ihmiseen tai palaveriin ihan oikeasti. Huomaat nopeasti selkeän eron.

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Lasten kasvattaminen on vaativaa työtä. Se kysyy vanhemmalta hermoja ja herkkyyttä sekä kykyä tulkita lapsen käytöstä. Lisäksi on syytä pysytellä tietoisena alan viimeisimmistä trendeistä. Onnistunut suoritus palkitsee, ja hyvällä onnella työnsä hedelmistä voi nauttia ylpeänä.

Nykyään aika monelle meistä aikuisistakin tuntuu olevan haasteellista oppia toimimaan kotona, töissä ja yhteiskunnassa ylipäätään ilman kiukuttelua ja huonoa käytöstä. Asiallisen olemisen opettelussa on syytä hallita ihan samat asiat kuin lastenkasvatuksessa: hermoja ja herkkyyttä sekin vaatii. Palkinnon saavuttamiseen johtava tapahtumaketju vain on monimutkaisempi, ja onnistuminen on usein myös tulkinnanvaraista.

Viime viikolla yksi luetuimmista jutuistamme (HS 3.3.) antoi kymmenen uutta käskyä lastenkasvatuksesta. Yhdysvalloista lähtöisin oleva Ihmeelliset vuodet -menetelmä nojaa positiiviseen vanhemmuuteen. Menetelmä on jo käytössä monissa suomalaiskouluissa ja päiväkodeissa, ja uudet kasvatusmetodit kehitettiin sen pohjalta.

Varmaan ainakin muutama lukija joutui kiusaukseen soveltaa edes löyhästi noita kymmentä uutta käskyä aikuisuuteen ja nykyiseen elämänmenoomme ylipäätään. Koskaan kun ei ole liian myöhäistä opetella olemaan ihmisiksi.

Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota ainoastaan hyvään käytökseen. HS on tällä viikolla tehnyt useita juttuja esimerkiksi tervehtimisen tärkeydestä. Älä välitä, vaikka sinulle ei heti vastata, vaan jatka moikkaamista. Jonain päivänä joku työpaikan hississäkin tervehtii takaisin.

Aikuisetkin haluaisivat paljon huomiota, ja sitä heille kannattaa antaa. Silloin ei tule tarvetta hakea huomiota kiukuttelemalla. Tässä yksi esimerkki, jossa sama yksinkertainen metodi toimii sekä aikuisten että lasten kanssa: jätä kännykkä pois ja keskity toiseen ihmiseen tai palaveriin ihan oikeasti. Huomaat nopeasti selkeän eron.

Kannattaa kehua aikuista runsaasti ja palkita, mutta se täytyy tehdä täsmällisesti. Kun kehut, kehu asiasta ja muiden kuullen. Harva ihminen voi valitettavasti edelleenkään sanoa saavansa työpaikallaan tarpeeksi palautetta, jolla on merkitystä. Mutta se, joka tuollaista palautetta saa, on tyytyväinen ja jakaa auliisti kehuja myös eteenpäin.

Komennella saa vain harkiten, koska jatkuvaa päsmäröintiä ei kukaan kuuntele tai tottele, ei lapsi eikä aikuinen.

Ja nyt tulevat mielestäni tärkeimmät kohdat aikuisten kasvattamisessa.

Jätä huono käytös huomiotta. Tähän kohtaan kuuluvat pienet raivarit, aikuisten väliset pikkukahinat, vastalauseet ja höpöpuheet. Älä hukkaa aikaasi vihapuheeseen tai sen kuunteluun, toisten ihmisten mollaamiseen tai suoranaisiin valheisiin. Kun aikuinen huomaa, ettei riidankylvämistä tai höpöpuheita kuunnella, hän ehkä ymmärtää lopettaa.

Aikuisen tulee myös oppia, että teoilla on seurauksensa. Silloin aikuinen oppii ottamaan tekemisistään vastuuta ja oppimaan virheistään. Kannattaa esimerkiksi huomioida, että tultuaan mahdollisesti valituksi Yhdysvaltain presidentiksi ehdokkaana ollut joutuu vastaamaan puheistaan kymmenille miljoonille äänestäjille.

Aikuista tulee myös kannustaa ratkaisemaan ongelmia itse. Menetelmän mukaan ratkaisuvaihtoehtoja on useita ja niistä tulee valita paras. Aikuiselle tämä voisi tarkoittaa sitä, että aina ei ole olemassa se ”joku muu”, kuten vaikkapa puoliso tai esimies, jonka syytä kaikki on. Ongelmista kannattaa puhua ääneen, pohtia vaihtoehtoja ja sitä, miten valitun ratkaisun kanssa voi elää.

Ja voisiko olla parempia ohjeita aikuisten kasvattamiseen kuin nämä kaksi viimeistä: opeta kaveritaitoja ja opeta hallitsemaan tunteiden sijaan käytöstä.

Esimerkiksi yhteiskuntasopimusta neuvoteltaessa kolmikantaa ei kannata jättää yksin. Neuvottelujen kulkua tulee seurata ja kehua hyvin tehtyä työtä: kuinka hyvin aikuiset neuvottelujen kuluessa ratkaisevat ongelmia, kehuvat ja kiittävät toisiaan.

Suuttumisen tunnetta taas ei saa mitätöidä, mutta aikuisille voi opettaa, kuinka kiukkuisena voi käyttäytyä. Lopuksi voi sitten kehua, kuinka hyviä ongelmanratkaisijoita heistä onkaan tullut.

Millaisena kasvattajana toivot lastesi muistavan sinut? – vanhemmat kertovat
Millaisena kasvattajana toivot lastesi muistavan sinut? – vanhemmat kertovat
Kysyimme vanhemmilta heidän kasvatusmenetelmiään ja sitä, millaisena kasvattajana he toivovat lapsiensa aikanaan muistavan heidät. Toimittaja: Mark Autio, kuvaus: Matti Nousiainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat