Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmantalous istuu kasvavan velkakuplan päällä

Maailmantaloutta ylilannoitetaan rahalla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan keskuspankki (EKP) joutuu tänään torstaina pohtimaan kokouksessaan, pitäisikö sen voimistaa rahatyöntöä, jolla yritetään saada Euroopan talous käyntiin. Eurooppa on sinnitellyt jo pitkään kevyen rahan tarjoaman työntöavun varassa. Kun reaalitalouden toipuminen ja talouden uudistukset eivät ole edenneet rinnalla, halvan rahan politiikka on kasvattanut riskejä. Silti tällä tiellä jatkettaneen –  kun ei oikein muutakaan keinoa ole. Riippuvuus keskuspankista jatkuu.

EKP:n neuvosto miettii, tarvitseeko Euroopan talous uusia lääkkeitä vai lisätäänkö vanhan lääkkeen annostusta. Oletettavaa on, että kun koroilla ei voi enää liiemmin työntää, velkapapereiden osto-ohjelmaa kiihdytetään lähiaikoina.

Maailmantalouden kasvu on ollut viime vuosina epätasaista ja kokonaisuutena hidasta. Kasvun lannoite on ollut velka, joka siirtyy omaisuusarvoihin. Suurten talouksien G20-kerho katsoi viikko sitten pitämässään kokouksessa, että talouskasvuun on pyrittävä keinoilla, joilla velkamäärät pysyvät kestävällä tasolla.

Kun G20-maat näin sanovat ja toivovat kattavia rakenteellisia talousuudistuksia, kuulostaa kuin ne komentelisivat jotain ulkopuolista. Todellisuudessa suositukset ja moitteet uudistusten viivästymisestä menivät niille itselleen, suurille talouksille. Ja jotta tilanne näyttäisi oikein skitsofreeniseltä, osa jäsenmaista kaipasi G20:ltä yhteistä velkaelvytyspakettia. Luottokuplaansa kasvattava Kiina avasikin rahahanaa heti kokouksen jälkeen pitääkseen kasvunsa käynnissä.

Pankkien alenevista osakekursseista päätellen markkinoilla on jo alettu pohtia, mihin tulee ensimmäinen isku, jos heiveröisen talouskasvun kadottua alta paljastuva velkakupla puhkeaa. Rahamarkkinoilla punnitaan pankkien taseita kriittisemmin kuin Euroopan keskuspankki teki. Ja mitä alemmas EKP korkoja vie, sitä tiukemmin pankkien iskukykyä arvioidaan.

Ongelma ei ole siinä, että EKP:ltä voisivat loppua aseet ja ammukset. Rahantekijällä on lupa painaa. Ongelma on pikemminkin siinä, että EKP ei voi takoa aseita auroiksi. Kestävää kasvua ei synny pelkällä rahalannoituksella. Maailma suuntaa kohti velkakuplan puhkeamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat