Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöjen sopimusta ei saisi päästää rapautumaan

Sopu vientivetoisesta palkkamallista saattaa syntyä tällä viikolla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jussi Nukari / Lehtikuva
Järjestöjen neuvottelupöydässä on palkkamalli, jossa viennistä riippuvaiset alat määrittelisivät palkankorotuksille ylärajan.
Järjestöjen neuvottelupöydässä on palkkamalli, jossa viennistä riippuvaiset alat määrittelisivät palkankorotuksille ylärajan. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt sorvaavat näinä päivinä kiireellä vientivetoista palkkamallia, jota myös Suomen malliksi kutsutaan.

Mallin ideana on, että vientiliitot tai muuten kansainväliselle kilpailulle alttiit liitot määrittäisivät vuosittaisen palkankorotusvaran, jota muut eivät saisi ylittää. Naisvaltaisten palvelualojen edustajat tosin vaativat malliin jonkinlaisen takuun, ettei palkkojen kehitys jää pienipalkkaisilla aloilla tyystin teollisuusliittojen vauhdista. Tämä hoituisi esimerkiksi perinteisellä sekamallilla, jossa palkankorotukset määritellään sekä euroina että prosentteina.

Neuvottelut palkkamallista ovat pitkällä. Sopu saattaa hyvinkin syntyä tällä viikolla.

Erityisen kiihkeästi palkkasopimusta on toivonut pääministeri Juha Sipilä (kesk). Palkkasopu saattaisi avata solmuun menneet neuvottelut kilpailukykysopimuksesta.

Kilpailukykysopimus karkasi neuvottelijoiden käsistä. SAK:laisessa Palvelualojen ammattiliitossa pääsi sattumaan jonkinlainen työtapaturma, kun liitto jättäytyi kilpailukykysopimuksesta äänestyspäätöksellä.

Koska Pam on Suomen suurin ammattiliitto, Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii sen mukanaoloa sopimuksessa. EK:kin otti vähän turhan jyrkän linjan, kun se ilmoitti, ettei se edes aloita neuvotteluja, ellei Pam ole mukana.

Pääsyy Pamin hylkäyspäätökseen oli, että Sipilän hallitus ei luvannut veronkevennyksiä, joita palkansaajajärjestöt edellyttävät sopimuksen kylkiäisinä. Eräät Pamin edustajat ovat esittäneet tukun muitakin vaatimuksia neuvottelujen ehdoksi, mutta veronkevennykset ovat muidenkin liittojen listalla. Ei ole todennäköistä, että maan hallitus alkaisi maanitella jokaista ammattiliittoa vuorotellen lupaamalla jokaiselle jotain ekstraa.

Neuvottelut palkkamaltista johtavat toivottavasti onnistuneeseen lopputulokseen. Silloin maan hallituksella olisi riittävän hyvä syy harkita veronkevennyksiä vielä kertaalleen, jo tässä yhteydessä. Tähän mennessä hallitus on antanut epämääräisiä lupauksia, että ”katsotaan sitten”. Joidenkin ammattiliittojen epäluottamus porvarihallitusta kohtaan on niin syvä, että epämääräiset lupaukset eivät niille riitä.

Ongelmana tosin on, että valtiovarainministeriö tuskin pystyy kovinkaan luotettavasti arvioimaan palkkamallin mahdollisia työllistäviä vaikutuksia, ainakaan etukäteen.

Lupaus veronkevennyksistä kuitenkin tarvitaan, jotta Pam kykenee muuttamaan mieltään. Pamin hallitus on näillä näkymin seuraavan kerran koolla ensi viikon torstaina.

Siis: ensin palkkamalli. Sitten hallituksen lupaus tuloveroalesta, jonka jälkeen Pam saattaisi suostua kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvotteluihin.

STTK:n ja Akavan jäsenliitot tosin saattavat prosessin aikana nikotella. STTK ja Akava hyväksyivät kilpailukykysopimuksen neuvottelujen pohjaksi, mutta ilman mainintaa palkankorotusmallista. Kummassakin keskusjärjestössä on runsaasti julkisen sektorin palkansaajia.

Kilpailukykysopimus on juuri nyt heikoissa kantimissa, mutta niin ovat monet aiemmatkin keskitetyt tuloratkaisut eli tupot olleet jossain vaiheessa.

Nyt neuvotteluissa ei saisi päästää otetta herpaantumaan. Kun Pam jäi ulos, on vaara, että muutkin liitot lähtevät lipeämään sopimuksesta. Maan toiseksi suurin ammattiliitto, SAK:lainen Julkisten ja hyvinvointipalvelujen ammattiliitto JHL ilmoitti jo tiistaina, ettei se aloita neuvotteluja ennen kuin EK suostuu neuvottelupöytään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat