Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailma muuttuu, asenteet pysyvät

Suomi on muuttunut paljon yhden sukupolven aikana. Suomalaisten arvot ja asenteet ovat muuttuneet paljon vähemmän.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Käsitykset suomalaisuudesta ja maahanmuutosta olivat lähes nykyisellään jo ennen EU-jäsenyyttä.
Käsitykset suomalaisuudesta ja maahanmuutosta olivat lähes nykyisellään jo ennen EU-jäsenyyttä. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Tulevaisuuden ennustamiseen pätee usein yksinkertainen nyrkkisääntö: muutosta yliarvioidaan lähitulevaisuudessa ja aliarvioidaan kauas tulevaisuuteen katsottaessa. Sääntöä voi täydentää toisella havainnolla: maailma muuttuu nopeammin kuin ihmisten asenteet. Tämä käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuoreesta arvo- ja asennetutkimuksesta, joka julkaistiin torstaina.

Raportin ja sen edeltäjien erityinen ansio on, että vertailukelpoista aineistoa on kertynyt vuodesta 1984 asti. Aikasarjojen perusteella näkee hyvin muutokset suomalaisten asenteissa.

Vielä paremmin näkyy se, että yhteiskunnalliset asenteet ovat muuttuneet yllättävän vähän, vaikka aikaa on kulunut yhden sukupolven verran. Yya-Suomesta on tullut EU-Suomi, säännöstelty ja valtiovetoinen talous on ottanut monta askelta sekä markkinatalouden että kapitalismin suuntaan ja Suomi on vastaanottanut aivan uudella tavalla sekä vaikutteita että ihmisiä rajojen yli.

Kaikesta tästä huolimatta asennetutkimuksesta piirtyy kuva samasta suomalaisesta. Hiukan varauksellisesti ulkomaailmaan suhtautuva, itsensä osin myös eurooppalaiseksi tunteva, maailman menosta huolestunut ja Yhdysvaltoja epäluuloisesti tarkkaileva vastaaja olisi voinut vastata kyselyyn sekä vuonna 1990 että vuonna 2016.

Suomalaisten suhde muuhun Eurooppaan on muuttunut runsaassa parissakymmenessä vuodessa uteliaasta arkiseksi. Jäsenyysneuvottelujen ja kansanäänestyksen aikaan 1990-luvun alkupuolella kiinnostus EU-asioihin oli poikkeuksellisen korkealla. Sen jälkeen into lopahti, kunnes euroa ja ihmisten liikkumista koskevat murheet ovat palauttaneet osan kiinnostuksesta.

Moni pelkää eurokriisin hoidon kaventavan kansallista päätösvaltaa. Silti niitä, jotka pitävät markan vaihtamista euroon hyvänä asiana, on yhä selvästi enemmän kuin vaihtoon kielteisesti suhtautuvia. Euro on kuitenkin suomalaisille vain osa unionia, sillä EU-jäsenyyden kannattajia on suhteessa vastustajiin enemmän kuin syksyn 1994 kansanäänestyksen aikaan.

Puolueet on melko helppo jaotella niiden kannattajien EU-asenteiden perusteella. Ongelmat alkavat siitä, kun eri suuntaan vetävät kannattajakunnat pitäisi sovittaa kulloisenkin hallituspohjan yhteisen EU-politiikan taakse. Esimerkiksi nykyisessä hallituksessa on kannattajilla mitattuna EU-myönteisin puolue eli kokoomus, EU-kielteisin eli perussuomalaiset sekä lähimpänä suomalaisten keskiarvoa oleva keskusta.

Olisi kuitenkin väärä johtopäätös kuvata suomalaisia kansakuntana, jonka mielessä ei ole minkäänlaisia muutoshaluja. Pinnan alla on paljon paineita jos ei muutokseen niin ainakin protestiin.

Jos katsoo, millä akseleilla käsitys yhteiskunnallisista ristiriidoista on kasvanut eniten tämän vuosituhannen puolella, kärkeä voisi kuvata perinteisen ideologiseksi. Kärjessä on vasemmiston ja oikeiston vastakkainasettelu, ja perässä tulevat työnantajien ja työntekijöiden sekä rikkaiden ja köyhien väliset jännitteet. Kaikille nämä ovat tuttuja politiikan maailmassa jo yli sadan vuoden ajalta.

Hieman yllättäen käsitys suomalaisuudesta ja maahanmuutosta ei ole äkillisesti muuttunut. Suomalaisten asenteet olivat likimain nykyisellään jo silloin, kun muutto muista maista Suomeen oli selvästi nykyistä vähäisempää. Kantojen näkyvyys ja kuuluvuus ovat toki kasvaneet.

Siksi vaikuttaa todennäköiseltä, että seuraavakin protesti ponnistaa eliitin ja kansan vastakkainasettelusta. Sekään ei ole aivan uutta Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat