Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaissopimuksen jälkeen katse palaa ihmisten hätään

Pakolaiskriisin ongelmia ratkotaan, mutta satojentuhansien ihmisten hätä jatkuu

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan johtajilla on ensi viikon torstaihin asti aikaa sulatella Turkin kanssa saavutettua alustavaa sopimusta keinoista, joilla vaikeasti hallittava turvapaikanhakija- ja siirtolaisvirta pyritään pysäyttämään.

Sulattelemista on paljon. Maanantaina sovittuihin keinoihin kuuluvat uusien tulijoiden palauttaminen nopeasti Kreikasta Turkkiin, vastaavan turvapaikanhakijamäärän sijoittaminen Turkista EU-maihin, niin sanotun Balkanin reitin sulkeminen ja Turkin palkitseminen sekä taloudellisesti että poliittisesti.

Ensireaktioissa on pyritty arvioimaan, onko ongelma näin ratkeamassa. Myös turvapaikanhakijoiden tihkumista Suomeen Venäjältä käsiteltiin ongelmana, joka on ainakin tältä erää hoidettu.

Venäjän rajanylityspaikkojen palattua normaaliin järjestykseen katse kääntyi takaisin ihmisiin, jotka olisivat halunneet Suomeen. Rikollisjärjestöille ulkoistetun ihmiskauppajärjestelmän sijaan he jäivät Venäjän viranomaisten keskusohjatun mielivallan armoille. Näiden ihmisten hädänalaisuudesta ei ainakaan enää ole epäilystä.

Vastaava muutos on edessä Välimerellä, kun ja jos siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden pakkokäännytykset Kreikasta Turkkiin alkavat.

Eurooppaan suuntautuvien ihmisvirtojen saaminen hallintaan on välttämätön edellytys sekä oikeudenmukaisen turvapaikkakäytännön että EU:n avointen sisärajojen turvaamiseksi, mutta kymmenien- tai satojentuhansien ihmisten jatkuva hädänalaisuus ei voi olla ilon tai ylpeyden aihe Euroopassa.

Turvapaikanhakijoiden tuloa ei voi katkaista kuin sähköä, vaan kyseessä on pitkä prosessi.

Tammi–helmikuussa Kreikkaan saapui noin 140 000 siirtolaista ja pakolaista Turkista. Uusin aalto käynnistyi, kun Venäjä aloitti laajat pommitukset Syyriassa syyskuussa. Matka Pohjois-Syyriasta Eurooppaan kestää viikkoja tai jopa kuukausia, muualta vaellus kohti Eurooppaa vie vielä pitempään. Reitin varrella ja rekisteröitymättöminä Euroopassa on yhä jopa satojatuhansia ihmisiä.

Humanitaarisesti kestävää loppua pakolaiskriisille ei vielä saada niillä päätöksillä, joilla ongelmia nyt ratkotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat