Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian Renkaat on myös uhri

Nokian Renkaiden hallitusta pehmitettiin muun muassa ”Lopettakaa tutkinta tai. . .” -tyyppisellä kirjeellä kotiin.

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Nokian Renkaiden testihuijaukset ovat olleet herkullinen tarina kommentoijille. Tarinan varjoon jää toinen kertomus. Se, jota Nokian Renkaat kertoo. Se, jossa yhtiö on myös uhri, joka tuli avanneeksi oman kylkensä hyökkäykselle.

Nokian Renkaat on myöntänyt, että se yritti vaikuttaa rengastestien tuloksiin toimittamalla vertailuihin tuotteita, joita ei oikeasti myyty. Testeissä menestyy vaikkapa siten, että tarjoaa kisaan pehmeitä renkaita. Ne pitävät, mutta sellaisia ei voi myydä, koska ne eivät kestä.

Yhtiö on väittänyt, että monet muutkin tekivät näin. Kuluttajan on vaikeaa valita samannäköisten kumipyörylöiden joukosta. Testivoitot erottavat tuotteet toisistaan ja luovat brändiä. Hyvästä brändistä saa paremman katteen.

Tarina taustalla lähtee siitä, että yhtiö tekee tuotteita, joita on tuotekehittelystä huolimatta melko helppo kopioida. Mutta kopioijan on vaikea lähteä tyhjästä liikkeelle. Tarvitaan osaamista ja rahaa.

Nokian Renkaiden mukaan yhtiö huomasi, että väkeä alkoi lähteä. Poishan aina pääsee, mutta lähtijöiltä vaadittiin vaitioloa ja vastikkeeksi tarjottiin rahaa.

Kävi ilmi, että alalle oli tullut kotimainen kilpailija, Black Donuts. Poislähteneitä oli kilpailijan leirissä.

Nokian Renkaat teki tutkintapyynnön epäillen yrityssalaisuuksien vuotamista. Myös suojelupoliisilta kysyttiin apua.

Helmikuussa 2012 poliisi teki ratsiat kilpailijan tiloihin ja työntekijöiden koteihin. Lokakuussa takavarikoitiin sähköposteja. Tiettävästi saaliina oli muun muassa Black Donutsin kiteytys liiketoimintaideastaan: osaaminen hankitaan ostamalla tietyt ihmiset Nokian Renkailta. Oli tämä rahoittajien tiedossa eli ei, rahoituskin oli järjestynyt.

Ratsian jälkeen alkoi pehmitys. Black Donutsin rahoittajilta, yritykseltä ja heidän palkkaamiltaan juristeilta tuli yhteydenottoja Nokian Renkaiden päättäjille. Sisältö oli heidän mukaansa seuraava: jos tutkintaa ei lopeteta, te saatte kielteistä julkisuutta. Yhtiön hallituksen jäsenet saivat jouluna 2012 kotiosoitteeseen kilpailijan edustajalta kohteliaan ”Lopettakaa tutkinta, tai...” -tyylisen kirjeen. Tämä tulkittiin uhkaukseksi.

Nokian Renkaat ei perääntynyt. Poliisi sai kirjeetkin. Yhtiön hallitus aloitti sisäisen selvityksen –  tietääkseen, millä voidaan vääntää. Testifilunki varmistui hallitukselle. Kylki oli jäänyt auki.

Uusi toimitusjohtaja Ari Lehtoranta tunnusti vilpin. Heti sen jälkeen alkoi kielteinen julkisuus – se kerrotumpi tarina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat