Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edessä kivinen työelämä

Nuoret etsivät työpaikkojaan heikossa taloustilanteessa. Heidän kontolleen on jäämässä yli 100 miljardin euron velat.

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Rakastan lastani. Olisin valmis astumaan tuleen hänen puolestaan. Niin varmasti useimmat muutkin vanhemmat omien lastensa puolesta.

Suomella menee nyt huonosti. Työttömyysaste on kymmenessä prosentissa. Yhä pienenevän työllisten joukon pitäisi elättää alati kasvava joukko työelämän ulkopuolisia. Julkiset menot ovat vuodessa noin kymmenen miljardia euroa suuremmat kuin kuntien ja valtion tulot. Vajaus katetaan velanotolla.

Toista oli ennen. Taloutemme seisoi tukevasti kolmella jalalla. Oli elektroniikkateollisuus, josta yksin Nokia kattoi kansantalouden kokonaistuotannosta lähes neljä prosenttia. Toinen tukijalka oli paperiteollisuus, ja kolmas metalli.

Vuonna 2008 iski maailmanlaajuinen taantuma. Maailmantalous on siitä jo toipumassa, mutta nyt nousu ei olekaan perustunut teollisuuteen ja investointeihin vaan kulutukseen. Me olemme jääneet kyydistä. Taloutemme kulkee eri suuntaan kuin muu euroalue. Ruotsi, Britannia, Saksa ja Yhdysvallat menevät menojaan vielä kauempana. Konepajateollisuus tarvitsisi investointeja, painopaperin kulutus on laskussa ja Nokian suuruus on enää muisto vain.

Nykynuorten tie työelämässä vaikuttaa numeroiden valossa kiviseltä. He etsivät työpaikkojaan heikossa taloustilanteessa.

Viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana Suomessa on alkanut sisäinen devalvaatio: palkat alenevat. Näillä tingityillä ansioilla joudutaan kustantamaan valtaosa suurten ikäluokkien eläkkeistä.

On harhaluulo, että eläkkeet olisivat takaisinmaksua aiemmin säästetyistä ”telleistä”. Kiitos hyvän ravinnon ja laadukkaan terveydenhuollon, ikäluokkaamme odottaa pidempi ja aktiivisempi vanhuus. Kolikon kääntöpuolena huoltosuhde eli huollettavien määrä suhteessa maksajien määrään kasvaa koko ajan.

Nuorten kontolle on jäämässä yli 100 miljardin euron velat. Nykyvauhdilla tuo velkapotti kasvaa noin 17 000 eurolla joka minuutti. Yhteen vuoteen minuutteja mahtuu 525 600.

Onneksi elämässä on aina olemassa vaihtoehtoja. Tarvittavat rakennemuutokset voi aloittaa vaikka heti. Ammattiliitot, työnantajien EK sekä hallitus ratkovat parhaillaan kolmikannassa, ajattelemmeko itseämme vai osaammeko katsoa kauemmaksi.

Saavutetuista eduista on tuskallista luopua. Silti, veikkaan, se on vähemmän kivuliasta kuin tuleen astuminen. Rakkaus ei ole vain yleviä sanoja: tosi paikan tullen sen pitäisi muuttua arjen teoiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat