Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marssilla oli uusi näkökulma

Hallinnon ongelmat ja kaupan keskittyminen olivat nyt perusteena traktorimarssiin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viljelijöiden perjantainen traktorimarssi Helsingissä ei ollut eurooppalaisittain poikkeuksellinen mielenilmaus. Varsinkin Brysselissä, missä EU-maiden maatalouspolitiikan tärkeimmät päätökset tehdään, viljelijät ovat usein kaduilla.

Suomessa kiistat ovat yleensä koskeneet maataloustukia. Niiden määrästä ja perusteista väiteltiin vuosikymmenet.

Tällä kertaa mielenosoituksen kärki oli kuitenkin muualla kuin tukijärjestelmissä. Tuottajien pinnaa on venyttänyt kaksi ilmiötä, jotka ovat tuttuja myös muille väestöryhmille.

Toinen murhe on EU-tukien viivästynyt maksatus. Kyse on rahoista, jotka ovat olemassa ja joiden maksuehdot täyttyvät mutta joita Maaseutuvirasto ei ole saanut liikkeelle. Tilannetta on selitetty teknisillä ongelmilla. Viivästysten takia maatilat ovat maksuvaikeuksissa.

Toinen arvostelun kohde ovat kaupan keskusliikkeiden lanseeraamat elintarvikkeiden hinnanalennukset, jotka viljelijöiden mukaan on maksatettu alentuneilla tuottajahinnoilla.

Hallinnon ongelmat ja kaupan keskittyminen eivät ole perinteisesti olleet maatalousväittelyiden pääaiheita. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi niihin kannattaa kiinnittää laajempaa huomiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat