Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italian pankit ovat heikkoja lenkkejä pankkiketjuissa

Italian pankkien taseista osa mätänee. Se on koko euroalueen ongelma.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Rahoitusyhtiöiden osakekurssien heiluminen viime aikoina kertoo uudelleen kasvavasta epävarmuudesta. Euroopassa etsitään nyt heikkoa lenkkiä. Yksi on jo tarjolla: Italian pankit.

Roskaksi tai melkein roskaksi muuttuneiden lainojen määrä on kasvanut Italian pankkien taseissa hälyttävää vauhtia vuodesta 2008 lähtien.

Pankkien taseissa on NPL-kategorian (Nonperforming Loans) lainoja 300 miljardin euron arvosta. Huonoja lainoja on koko lainakantaan suhteutettuna lähes 18 prosenttia.

Nopeimmin kasvaa kaikkein mädimpien lainojen määrä. Niistä vastaa italialainen yrityssektori, joka on joutunut vakaviin kannattavuusongelmiin. Tilanteen vaarallisuutta korostaa, että huonoja lainoja alkaa olla Italian suurpankeissa kohtuuton määrä. Maan kolmanneksi suurimman lainoittajan Banca Monte dei Paschin piikissä on 40 miljardia euroa.

Italian pankit ovat olleet hitaita kirjaamaan alas arvonalennuksia. Italian hallituskin on ollut hidas puuttumaan tilanteeseen. Mätien lainojen paino painaa maan pankkien suorituskykyä, niiden osakekurssia ja nostaa rahan hankintakustannuksia.

Vaikkei sitä mainostettukaan, Italia oli yhtenä huolena Euroopan keskuspankin (EKP) päättäjillä mielessä, kun he päättivät torstaina kiihdyttää keskuspankin osto-ohjelmaa. Ostojen piiriin voidaan ottaa nyt yritysten velkapapereita.

EKP kyseli etukäteen Italian pankeilta ja rahoitusmarkkinoiden valvojilta, miten paljon huonoja lainoja pankeissa on.

Kun EKP mittasi aiemmin pankkien stressinsietokykyä, Italian pankit olivat yliedustettuina huonosti stressiä sietävien ryhmässä. Laajan pankkikriisin mahdollisuus on nykyisin kriisinhallintajärjestelmien vuoksi pienempi kuin takavuosina. Mutta kriisin estäminen ei riitä.

Pankkien huonojen lainojen salkkua pitäisi keventää, jotta heikko lenkki vahvistuisi ja raha virtaisi eteenpäin. Nyt pitäisi vain keksiä tapa rakentaa lainoista – esimerkiksi valtion takaamina – sellaisia paketteja, että ne kelpaisivat luokitukseltaan EKP:n ostettavaksi. Paketteja ei kannattane nimetä ”subprimeiksi”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat