Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Populistien nousu muuttaa Saksaa

Osavaltiovaalien kautta pelataan myös kansleripeliä, vaikka Merkel ei niiden tuloksiin kaadukaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Fabrizio Bensch / Reuters
Liittokansleri Angela Merkelin asema ei horju lähiaikojen osavaltiovaaleissa, mutta tilanne muuttuu, jos näkyvissä olisi kristillisdemokraattien tappio liittopäivävaaleissa.
Liittokansleri Angela Merkelin asema ei horju lähiaikojen osavaltiovaaleissa, mutta tilanne muuttuu, jos näkyvissä olisi kristillisdemokraattien tappio liittopäivävaaleissa. Kuva: Fabrizio Bensch / Reuters

Saksan historia on pakolaisten, kansainvaellusten, pakkosiirtojen, siirtotyöläisten, rajojen siirtojen ja muurien historiaa. Pitkälti tämän vuoksi nyky-Saksa ja Euroopan unioni ovat sellaisia kuin ovat. Euroopan uusin siirtolaisvaihe pakottaa kuitenkin sekä Saksan että EU:n miettimään taas uudestaan omaa arvoperustaansa.

Se, mitä Saksassa tapahtuu, vaikuttaa koko Eurooppaan. Saksaan tuli viime vuoden aikana yli miljoona turvapaikkaa tai parempaa elämää tavoittelevaa siirtolaista. Saksalla ja etenkin Saksan liittokanslerilla Angela Merkelillä on hyvin keskeinen rooli Euroopan maahanmuuttopolitiikassa. Saksan linja kiteytyy juuri Merkeliin.

Ei ole ihme, että maahanmuutto- ja siirtolaistilanne hallitsevat Saksan EU- ja ulkopolitiikan ohella myös maan sisäpolitiikkaa. Maahanmuuttopolitiikka on avainkysymys myös tänään sunnuntaina järjestettävissä osavaltiovaaleissa. Ne käydään Baden-Württembergissä, Saksi-Anhaltissa ja Rheinland-Pfalzissa. Tulokset ovat ilmapuntari sille, miten saksalaiset tukevat Merkeliä ja tämän pakolaispolitiikkaa. Ne petaavat myös asetelmia ensi vuoden liittopäivävaaleihin ja kilpaan liittokanslerin paikasta.

Vaikka kyse on vain kolmen osavaltion vaaleista, odotettavissa on merkittäviä liikahduksia koko Saksan poliittisella kartalla. Keskeisessä roolissa on maahanmuuttoa vastustava oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue: paljon riippuu siitä, millaisen äänisaaliin se saa. Vaalijärjestelmän äänikynnys on tähän saakka pitänyt protestipuolueet myös poliittisesti marginaalissa.

Mielipidemittaukset ennakoivat, että Vaihtoehto Saksalle saa 10–12 prosentin kannatuksen. Itäisessä Saksi-Anhaltin osavaltiossa puolue voi saada jopa viidenneksen äänistä. Vaihtoehto Saksalle ratsastaa nimenomaan pakolaistilanteella. Euroa vastustavasta talousprofessorien pienpuolueesta on kuoriutunut maahanmuuttoa vastustava oikeistopopulistinen ryhmä.

Vaihtoehto Saksalle on nyt päänvaiva sekä kristillisdemokraateille että sosiaalidemokraateille. Oikeistopopulistinen puolue imee kannatusta oikealta ja vasemmalta – vaikka varsinkin Etelä-Saksan konservatiiviset kristillisdemokraatit ovat yleensä pitäneet huolen siitä, ettei puolueesta mennä oikealta ohi.

Oikeistopopulismin nousu Saksassa on merkittävä käänne, ja se voi merkitä paljon koko Euroopalle. Samaan aikaan huomiota keräävät myös uusnatsit. Saksan perustuslakituomioistuin pui parhaillaan mahdollisuutta kieltää natsipuolue NPD:n yritykset nousta poliittiseksi liikkeeksi.

Osavaltiovaalien kautta pelattava kansleripeli on oma lukunsa. Sosiaalidemokraatit ovat vaikeuksissa sekä Baden-Württembergissä että Saksi-Anhaltissa, ja vaalituloksella on vaikutusta siihen, ketä puolue alkaa nostaa liittokansleriehdokkaakseen. Kanslerikytkös on vahva myös Rheinland-Pfalzin osavaltiossa, jossa seurataan Merkelin pakolaislinjaa haastavan kristillisdemokraattien Julia Klöcknerin menestystä.

Osavaltioiden poliittisista kentistä tulee hajanaisia, ja siirtymät puolueiden kannatuksissa ovat merkittäviä. Sunnuntaina seurataankin tarkkaan, paljonko Vaihtoehto Saksalle todella kerää kannatusta. Tulokset vaikuttavat siihen, miten sekä sosiaalidemokraatit että Merkelin puolue kristillisdemokraatit suuntaavat maahanmuuttolinjaansa ennen ensi vuoden liittopäivävaaleja.

Myös Merkelin asema tulee arvioiduksi. Osavaltiovaalit eivät häntä suoraan kaada. Vaikka Merkelin asema on vaikea, se on vakaa. Jos kristillisdemokraatit olisivat matkalla kohti tappiota liittopäivävaaleissa, kapina puolueen sisällä voimistuisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat