Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sama ilmiö nostaa palkkoja ja hävittää työtehtäviä

Robottien käyttöönotto uhkaa Suomessa joka kolmatta työpaikkaa, Yhdysvalloissa vielä useampaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kuukausia kestäneiden neuvotteluyritysten aikana on usein muistutettu, kuinka kovaa kansainvälinen kilpailu on. Osa muutoksista kypsyy kuitenkin myös rajojen sisäpuolella.

Parin seuraavan vuosikymmenen aikana työelämän peruspilareita siirtää kehittyneen tekniikan käyttöönotto. Osaa muutoksesta voi kutsua robotisaatioksi eli fyysisten tai ohjelmistorobottien käytön merkittäväksi lisääntymiseksi.

Yhteiskuntasopimusuutisoinnin katveessa liikenne- ja viestintäministeriö lähetti alkuviikolla lausuntokierrokselle luonnoksen automaatiota ja robotisaatiota koskevaksi valtioneuvoston periaatepäätökseksi. Monimutkaiselta kuulostavan nimen taustalla on ilmiö, joka heijastuu lähivuosina lähes kaikkien arkeen.

Jos Suomi nousee robotiikan kärkimaaksi, luvassa on paljon myönteisiä asioita. Kun koneet hoitavat työn suorittavan osan, jäljelle jäävästä luovasta ihmistyöstä voi maksaa parempaa palkkaa.

Hinnat voivat laskea tai verot pysyä kurissa, vaikka palvelut paranevat. Edelläkävijä pystyy myymään osaamistaan ja tuotteitaan maailmalle, kuten aikoinaan tehtiin matkapuhelinten kanssa.

Ilmiöllä on myös kääntöpuolensa. Vaikka luvassa olisi uusia hyväpalkkaisia töitä, moni entinen työtehtävä katoaa. Ministeriö viittaa luonnoksessaan Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan viimevuotiseen raporttiin, jonka mukaan Suomessa on uhattuna joka kolmas nykyinen työtehtävä parin seuraavan vuosikymmenen kuluessa.

Erityisen selvää jälkeä muutos tekisi kaupoissa ja toimistoissa. Sen sijaan hoitoalalla, sosiaalityössä tai varhaiskasvatuksessa työ on turvatumpaa.

Yhteys voi johtua sattumasta, mutta työmarkkinajärjestöjen neuvottelutuloksen hyväksyminen on ollut hankalinta juuri yksityisellä palvelualalla. Sen sijaan julkisella sektorilla tulos nieltiin, vaikka ehdot olivat osin vielä kovemmat.

Etlan laskelmien mukaan Yhdysvalloissa on uhattuna vielä suurempi osa työtehtävistä kuin Suomessa. Sekin voi olla sattumaa, että Donald Trumpin kasvot saanut alemman keskiluokan ja työväestön kapina on nyt voimissaan juuri siellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat