Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näillä keinoilla superennustajat päihittävät tiedustelun ammattilaiset

Tavallisten ihmisten joukossa on ”superennustajia”, jotka osaavat ennakoida tulevaa paremmin kuin tiedustelupalveluiden ammattilaiset, kirjoittaa Jaakko Lyytinen.

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Muutama viikko sitten Lontoon pormestarin Boris Johnsonin kotona pidettiin salainen illallinen. Vieraana oli oikeusministeri Michael Gove ja aiheena tiettävästi Brexit, Britannian ero EU:sta.

Tapaaminen ei pysynyt salassa. Kuvaajat odottivat putket pitkinä, kun hölmistynyt Gove astui ulos. Kuvissa hänen olkalaukustaan pullotti eräs kirja. Onko se Brexitin avainteos?

Ennusteiden laatiminen on miljardibisnestä. Pelkästään Yhdysvaltain tiedustelupalveluissa työskentelee 20 000 analyytikkoa, jotka laativat skenaarioita ja ennusteita maailman värähdyksistä. Eroaako Kreikka euroalueesta? Iskeekö Israel Iranin ydinlaitoksiin? Megatrendejä skannaavat myös tutkimuslaitokset.

Irakin joukkotuhoasesekoilun jälkeen Yhdysvaltain viranomaiset päättivät selvittää, kuinka ennakointia voitaisiin parantaa. Vuonna 2011 he käynnistivät nelivuotisen kilpailun, johon osallistui tiedustelupalveluiden ja yliopistojen huippuja. Joukkueet vastasivat neljän vuoden aikana viiteensataan kysymykseen. Mukana oli myös maallikoista koottu ryhmä, jota veti ennakointiin erikoistunut professori Philip Tetlock.

Se osoittautui ylivoimaiseksi.

Kirjassaan Superforecasting Tetlock ja Dan Gardner kertovat, miksi osa tavallisista ihmisistä osaa ennakoida tulevaa paremmin kuin ammattilaiset. He kutsuvat poikkeuskykyjä ”superennustajiksi”. Heitä yhdistää avoin mieli, huolellisuus, uteliaisuus ja uutisnälkä. He pilkkovat vaikeat kysymykset osiin ja hahmottavat kokonaisuudet yksityiskohtien kautta.

Brittifilosofi Isiah Berlinin tunnetun jaottelun mukaan he ovat ”kettuja”, eivät ”siilejä”. Siili tarkastelee maailmaa yhdestä rajatusta näkökulmasta, mutta kettumainen superennustaja kerää tietonsa erilaisista lähteistä ja sulattaa ristiriitaiset näkemykset analyysiinsa.

Tärkein superennustajan ominaisuus on omista virhepäätelmistä oppiminen ja itsekriittisyys.

Nyt herää pari kysymystä. Miksi Gove kanniskeli juuri tätä teosta? Oliko hän omaksunut superennustajien metodit ennen kuin päätti tukea Brexitiä?

Britannian EU-eroa ennustavien kannattaisi ottaa nämäkin seikat huomioon.

Ilmeisesti Gove ei luota pelkkiin ennustajan taitoihinsa. Tällä viikolla kävi ilmi, että juuri hän saattoi antaa pienen lisäpotkun Brexitille. Govea epäillään nyt kuningattaren EU-kriittisten näkemysten vuotamisesta lehdistölle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat