Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian romahdus murskaa unelmia

Talouden alamäki ja poliittinen kriisi vievät Brasiliaa takaisin kohti menneisyyttä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Ricardo Moraes / Reuters
Brasilian presidentti Dilma Rousseff uhmaa viraltapanohanketta, jonka maan kongressi on käynnistänyt häntä vastaan. Keskiviikkona Roussef oli tulevassa olympiakaupungissa Rio de Janeirossa.
Brasilian presidentti Dilma Rousseff uhmaa viraltapanohanketta, jonka maan kongressi on käynnistänyt häntä vastaan. Keskiviikkona Roussef oli tulevassa olympiakaupungissa Rio de Janeirossa. Kuva: Ricardo Moraes / Reuters

Talouskasvun merkitys voi olla hyvin kouriintuntuva kehittyvissä maissa. Jos kasvun hyöty jaetaan myös huono-osaisille, monien ihmisten elämä muuttuu perusteellisesti. Sellaiset asiat kuin oma talo, koulutus, lomat ja jopa auto tulevat heidän ulottuvilleen.

Vastaavasti talouden romahdus on näissä maissa jotakin aivan muuta kuin kestokykyisemmissä teollisuusmaissa. Miljoonat ihmiset putoavat takaisin köyhyysrajan alapuolelle. Se on inhimillisesti murskaava takaisku ja poliittisesti räjähdysaltis tilanne.

Brasilia on matkalla kohti juuri sellaista romahdusta, eikä valitettavasti ensimmäistä kertaa. Turhautumista ja pettymystä lisää se, että Brasilian uskottiin jo murtautuneen huimaavien nousukausien ja tainnuttavien romahdusten syklistä, joka menneinä vuosikymmeninä riivasi monia Etelä-Amerikan maita.

Brasilian kehitys heijastuu kauas maan rajojen ulkopuolelle. Brasilian runsaat 200 miljoonaa asukasta ovat noin puolet Etelä-Amerikan väestöstä, ja maa kattaa myös noin puolet mantereen pinta-alasta. Lisäksi Brasilia on johtavia valtioita maailmantalouden vetureiksi odotettujen suurten kasvutalouksien joukossa.

Pitkä vakaa kausi Brasilian taloudessa ja politiikassa alkoi jo ennen vuosituhannen vaihdetta ja jatkui taloudessa vuoden 2014 toiselle neljännekselle asti. Politiikassa vakaus kesti vuoden pitempään.

Romahdus ei uhkaa yhtä nopeasti kuin aiemmin. Yhteiskunnan turvaverkkoja on aiempaa enemmän, ja Brasilian talous on paljon suurempi ja monipuolisempi kuin esimerkiksi öljymaa Venezuelan talous. Suunta on kuitenkin sama, ja alamäki jatkuu.

Brasilialaiset tuskin enää hämmästyivät, kun viime keskiviikkona kerrottiin, että maan edellinen presidentti ja pitkään ylivoimaisesti arvostetuin poliitikko Luiz Inácio Lula da Silva on asetettu syytteeseen rahanpesusta ja omaisuuden kätkemisestä.

Talouden taantuman rinnalla pahenee poliittinen kriisi, jota vauhdittaa valtava korruptioskandaali. Kaiken lisäksi Brasilian pohjoisosissa viime kuukausina levinnyttä zikavirusta epäillään lukuisille vauvoille sikiövaiheessa tulleiden kehityshäiriöiden aiheuttajaksi.

Päähenkilö tässä onnettomien tapahtumien yhteentörmäyksessä on Brasilian nykyinen presidentti Dilma Rousseff. Lulan tavoin hän nousi presidentiksi työväenpuolue PT:n ehdokkaana. Lula oli presidenttinä kaksi kautta vuodesta 2003 alkaen, ja Rousseff aloitti toisen kautensa vuoden 2015 alussa.

Nyt Brasilian kongressi käsittelee Rousseffin mahdollista viraltapanoa. Häntä epäillään väärinkäytöksistä liittovaltion budjetin laadinnassa, ja vaalilautakunta selvittää syytöksiä laittomasta rahoituksesta vuoden 2014 presidentinvaaleissa. Kummallakaan Rousseffiin kohdistuvalla epäilyllä ei ole suoraa yhteyttä skandaaliin, joka liittyy miljardien eurojen lahjusrahoihin valtion öljy-yhtiön Petrobrasin urakoiden jaossa. Lulan syytteet sen sijaan liittyvät suoraan skandaaliin.

Nimellä Lava Jato eli autopesula kulkenut valtava korruptio vei suuren osan Brasilian hallituksen uskottavuudesta kotiyleisön edessä. Yhdessä talouden alamäen kanssa se avasi tien rikostutkinnalle, joka ulottuu nyt korkeimmalle tasolle.

Rousseffiin viraltapanohanke etenee hitaasti kongressissa, ja Lula voi pelastautua alempien oikeusasteiden syytteiltä ryhtymällä ministeriksi.

Brasilian laskukierteen pysäyttämiseen tarvittu päätöksenteko on pysähdyksissä, ja maailmantalouden synnyttämät ongelmat kasvavat. Pelko paluusta menneisyyteen panee brasilialaisten optimismin ja elinvoiman koetukselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat