Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriisibongarille vinkki: katso Kiinaan, seuraa varjoa

Kiinan pankki- ja varjopankkijärjestelmän riskit kasvavat.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun talouden kriisejä yritetään ehkäistä tai niiden seurauksia hillitä, oleellista olisi tietää ajoissa, minne katsoo. Viime aikoina on vahvistunut käsitys, että Euroopassa pitäisi katsoa itään päin, Kiinaan.

Kiinan talous jaksoi hyvin sen ajan, kun länsi kärvisteli finanssi- ja velkakriisissä. Jaksamista oli jatkettu dopingilla. Kiinaan nousi velalla kaupunkeja, kaupunginosia, asuntoja ja liiketiloja, joissa tärkeätä oli rakentaminen, ei tuotannon käyttö. Bruttokansantuote kasvoi ja ihmisiä saatiin töihin. Rinnalla nousi kotitalouksien, pankkien ja valtion velka.

Kiinan valtionvelka on nyt yli kaksi kertaa niin suuri kuin maan bruttokansantuote. Kiinalla on toisaalta valtavat rahavarannot, saatavia lännestä ja iskukykyinen vientisektori.

Jos kriisibongari haluaa tarkentaa katsettaan, hän seuraa Kiinan pankkeja ja varjopankkijärjestelmää. Kiinan pankit ovat aina olleet melko hyvässä valvonnassa ja ohjauksessa. Kovan kasvun aikana pankit eivät ole kuitenkaan voineet tai uskaltaneet rahoittaa kaikkea suoraan.

Rahaa haettiin muun muassa rahastoista, suuryritysten kautta kierrätettyinä lainoina ja pienlainoittajilta –  esimerkiksi kotitalouksien osakeostoksiin vähin vakuuksin. Varjopankkitoiminta on seurannan katveessa, joten arviot sen koosta vaihtelevat. Sen tarjoaman rahoituksen kokonaispotin arvioidaan vastaavan 20–40 prosenttia pankkilainoituksesta.

Kun kasvuvauhti maassa nyt hidastuu, moni kannattavalta näyttänyt projekti muuttuu kannattamattomaksi ja alkaa rasittaa lainoittajaansa. Alaskirjauksien määrä ja lyhennyksiltään epävarmojen lainojen summa kasvavat vauhdikkaasti. Varjopankkijärjestelmä seuraa mukana. Kiinassa se elää suurelta osin pankkien kyljessä ja saa kiertoteitse niiltä rahaa.

Kiinan pankkijärjestelmän ongelma ei ole nykyinen iskunsietokyky. Oleellista on suunta. Kasvu hidastuu, mutta rahavirta muuttuu vuolaammaksi. Päättäjät yrittävät pitää kasvua yllä lapioimalla lisää rahaa eli kasvattamalla riskiä.

Juuri nyt luottamus pankkeihin heikkenee kaikkialla. Kriisi Kiinassa kiertäisi länteen omaisuusarvojen alentumisen ja luottamuksen katoamisen seurauksena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat