Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kotihoidon tuki on poikkeus – ”idioottimainen järjestelmä”, sanoo ruotsalaisministeri Ruotsin jo lakkauttamasta mallista

Kotihoidon tuki vaikuttaa norjalaistutkijoiden mukaan kielteisesti työmarkkinoiden tasa-arvoon.

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Idioottimainen järjestelmä. Niin Ruotsin tasa-arvoministeri Åsa Regnér luonnehti kotihoidon tukea, kun hän puhui naistenpäivän tilaisuudessa viime viikolla Tukholmassa.

Regnér oli paikalla seuraamassa norjalaisen Bergenin yliopiston tutkijoita, jotka esittelivät raporttinsa perhepolitiikan vaikutuksista sukupuolten tasa-arvoon työmarkkinoilla. Tutkijat olivat vertailleet järjestelmiä Pohjoismaissa.

Suomi erottui joukosta selvästi juuri kotihoidon tuen osalta. Lapsia hoidetaan pitkään kotona muun muassa siksi, että Suomessa tukea saa siihen asti, kun lapsi täyttää kolme vuotta.

Muissa Pohjoismaissa 96–97 prosenttia 3–5-vuotiaista lapsista on päivähoidossa. Suomessa lukema on 74 prosenttia.

Yleisistä perhepoliittisista keinoista juuri kotihoidon tuen kielteiset vaikutukset työmarkkinoiden tasa-arvoon ovat selkeimmin tutkimustiedon pohjalta osoitettavissa, norjalaistutkijat muistuttivat. Tuki viivästyttää äitien paluuta töihin ja pienentää tuloja sen jälkeenkin.

Tanskassa ja Islannissa kotihoidon tukea ei ole, Norjassa sitä voivat saada 1–2-vuotiaiden vanhemmat. Ruotsi puolestaan lakkautti tuen vastikään. Suomen nykyinen hallitus ei sen sijaan ole ollut halukas koskemaan tukeen säästötalkoidensa aikana.

Ruotsissa tuen lakkauttaminen oli hallitukselle poliittisesti kivutonta, toisin kuin se olisi Suomessa. Tuen käyttäjiä on melko vähän, vain muutama prosentti alle kolmevuotiaiden vanhemmista.

Ruotsissa vanhempainvapaat ovat pidemmät, eikä erillisen tuen kysyntä ehkä siksi ole samanlaista. Norjalaistutkijat totesivat, että myös Ruotsin pitkä vanhempainvapaa saattaa luoda naisille samaan tapaan lasikattoja. Tästä ei silti ole selvää tutkimustietoa.

Ruotsin hallitus on kotihoidon tuen lakkauttamisen lisäksi kasvattanut isille osoitettua vanhempainvapaiden kiintiötä. Nyt hallitus selvittää laajemman vanhempainvapaauudistuksen mahdollisuuksia. Lähtökohtana on sukupuolten tasa-arvo, ja vastaava ministeri on puhunut muun muassa tukien keston tarkastelemisesta. Myös tukien kiintiöiminen tasan vanhempien kesken puhuttaa, mutta sille tuskin löytyy tukea.

Suunta kiinnostanee joka tapauksessa Suomessa, kun maan ongelmana on Ruotsia heikompi työllisyys. Ruotsalaisministerin viesti kotihoidon tuen vaikutuksista oli vahva: ”Oli idioottimainen järjestelmä maksaa naisille, jotta he pysyttelisivät työelämästä poissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat