Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinlääketieteen opetus lääkärien tiedekuntaan

Tiedekuntien yhdistäminen toisi sekä säästöjä että kaikkia tieteenaloja hyödyttävää käytännön yhteistyötä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tarttuvia tauteja ja niiden ehkäisyä koskevissa tutkimuksissa käytetään käsitettä ”one health”, yksi terveys. Silloin puhutaan sekä ihmisten että eläinten terveydestä.

Monet sairaudet tarttuvat ihmisten ja eläinten välillä, ja useiden sairauksien hoitoon käytetään samoja lääkkeitä. Lisäksi sairauksien ehkäisy esimerkiksi rokotuksilla noudattelee sekä eläimillä että ihmisillä samoja periaatteita. Uudet geenitutkimukset eläinten ja ihmisten sairauksien syiden löytämisessä eivät eroa mitenkään toisistaan.

Lääketieteellinen yliopisto-opetus on hyvin kallista niin lääketieteen, hammaslääketieteen kuin eläinlääketieteenkin aloilla.

Helsingin yliopistossa opetetaan näitä kaikkia aloja, ja aiemmin omana tiedekuntanaan toiminut hammaslääketieteellinen tiedekunta – nykyisin suu- ja leukasairauksien osasto – on osa lääketieteellistä tiedekuntaa.

Ehdotan, että myös eläinlääketiede liitetään Helsingin yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan.

Kun Eläinlääketieteellinen korkeakoulu lakkautettiin vuonna 1995, siitä tehtiin oma tiedekunta Helsingin yliopistoon. Tiedekunta on ainoa eläinlääkärikoulutusta antava yksikkö Suomessa.

Ainakin erilaisten tuloksia määrittävien mittareiden mukaan muutos on ollut onnistunut. Eläinlääketieteen opetus ja tutkimus ovat saaneet paljon myönteisiä arvioita.

Eläinlääketieteen asema ei ole myöskään millään tavoin heikentynyt, vaikka jotkut niin pelkäsivät muutosta suunniteltaessa. Helsingin yliopiston korkeatasoinen lääketieteellinen tiedekunta tarjoaisi eläinlääketieteelle hyvän ympäristön.

Korkeakouluissa – ja etenkin Helsingin yliopistossa – täytyy tehdä lähivuosina mittavia kustannussäästöjä. Yhdistämällä eläinlääketieteen opetus muuhun lääketieteen opetukseen säästöjä syntyisi.

Esimerkiksi koulutuksen ensimmäisinä vuosina kandidaattitutkintoon tähtäävissä opinnoissa opetusta voitaisiin monilta osin yhdistää. Tämä ei heikentäisi opetuksen tasoa millään tavalla, vaan opetuksen yhdistäminen voisi pikemminkin avata uusia näkökulmia ja antaisi mahdollisuuksia myös uusien innovaatioiden syntymiselle.

Nykyisin lääketieteellinen tiedekunta sijaitsee Meilahdessa. Eläinlääketieteen opetusta annetaan Viikissä ja osin Mäntsälässä. Opetusta voi olla vaikea keskittää yhteen paikkaan, joten opiskelijoiden ja opettajien pitäisi ainakin jonkin verran liikkua kampusten välillä. Luento-opetus on joka tapauksessa vähenemässä, ja digitalisaatio auttaa käytännön ratkaisuissa.

Eläinlääketieteellisen tiedekunnan yhdistäminen lääketieteelliseen tiedekuntaan olisi kansainvälisesti poikkeuksellinen ratkaisu, mutta se ei estäisi asian toteuttamista.

Esimerkiksi Ruotsissa eläinlääketieteen opetus on yhdistetty maatalousopetukseen. Vaikka eläinlääketieteellä on paljon yhteyksiä maatalouteen, yhteydet eivät ole tieteellisessä mielessä kovin merkittäviä.

Suomessa eläinlääkärit ja lääkärit ovat tehneet pitkään hyvää ja tuloksellista yhteistyötä. Sen avulla on selvitetty veden ja elintarvikkeiden välityksellä levinneitä ruokamyrkytysepidemioita, huolehdittu antibioottien tehon säilymisestä ja ehkäisty tartuntatautien leviämistä ihmisten ja eläinten välillä. Tulokset ovat kansainvälisestikin huomattavia. Yhteistyö voisi syventyä, kun opiskelijat ja opettajat toimisivat samassa opetusympäristössä.

Myös kansanterveystyössä lääketieteellisen ja eläinlääketieteellisen koulutuksen saaneet lääkärit ja eläinlääkärit voisivat toimia nykyistä selkeämmin yhdessä.

Terveydenhuollon rakenteet muutetaan sote-uudistuksessa, ja aluehallintouudistuksen yhteydessä suunnitellaan myös ympäristöterveydenhuollon rakenteiden uudistamista. Jo nykyisin ympäristöterveydenhuollossa eläinlääkäreiden työhön kuuluvat eläinlääkäripalvelut, elintarvikkeiden ja eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta sekä osa terveydensuojelutyöstä.

Hallintorakenteita uudistettaessa on tärkeää varmistaa, että ympäristöterveydenhuollon tiivis yhteys varsinaiseen terveydenhuoltoon säilyy. Näin aiempi yhteistyö lääkäri- ja eläinlääkärikunnan välillä voi entisestään syventyä ja parantua – ilman lisäkustannuksia.

Tuula Honkanen-Buzalski

Kirjoittaja on eläinlääketieteen tohtori, joka on toiminut aiemmin Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos Eelan ylijohtajana ja elintarvikevirasto Eviran tutkimus- ja laboratorio-osaston johtajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat