Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusinkin sote-versio törmäsi perustuslakiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomat on huolissaan sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistuksen demokratiavajeesta.

”Marraskuun alussa tehdyn sote-sopimuksen esteeksi vaikuttaa nousseen perustuslaki.”

”Ongelma on siinä, että syntyy demokratiavaje, jos maakuntia on 18, mutta sote-alueita vain 15. Ristiriita on ymmärrettävissä aivan maalaisjärjellä. Vaaleilla valittu ja verotusoikeutta käyttävä maakunta, joka joutuu alisteiseen yhteistyöhön toisen maakunnan kanssa ei ole aidosti itsehallinnollinen.”

”Mitä siitä seuraa, jos ja kun valtion ja maakuntien väliin rakennettava viiden yhteistyöalueen ryhmä saa vastuulleen palvelujen järjestämisen? Miten siitä saa toimivan ilman demokratiavajetta?

”Demokraattisen päätöksenteon turvaaminen uudessa mallissa on yksi tärkeimmistä seikoista. Jos yhteistyöalueet tekevät järjestämispäätöksiä viiden vuoden välein, miljardien eurojen päätösvaltaa ei voi jättää virkamiesten harteille.”

Kainuun Sanomien mukaan suurimmat sote-säästöt saadaan Etelä-Suomen kasvukeskuksista.

”Palveluverkkoa on harvaan asutussa Suomessa jo purettu niin paljon, ettei pidemmälle voida mennä. Etäisyydet ja matka-ajat kasvavat muutoin kohtuuttoman suuriksi.”

”Tämä on ollut aivan maallikkojärjellä ymmärrettävä asia kaiken aikaa, mutta nyt sille on saatu tieteellinen vahvistus.”

”Oulun yliopiston maantieteen tutkimusyksikön Sitralle teettämä selvitys sosiaali- ja terveyspalvelujen verkosta tulevaisuudessa todistaa, että väestömäärän, tiestön ja matka-aikojen kannalta terveysasemia voidaan tuntuvasti vähentää vain eteläisessä Suomessa.”

”Kaikkiaan Suomen nykyisistä 548 terveysasemasta 219 eli noin 40 prosenttia häviäisi vuoteen 2025 mennessä.”

Turun Sanomat kirjoittaa yksityisen terveydenhuollon kasvusta.

”Yksityinen terveydenhuolto on Suomessa ollut tällä vuosituhannella sadunhohtoinen kasvuala. Vuosina 2000–2008 toimialan liikevaihto kaksinkertaistui ja henkilöstö kasvoi 50 prosentilla.”

”Sijoittajien kiinnostuksen taustalla on ollut kannattavuuden lisäksi turvattu tulevaisuus. Väestön ikääntyminen varmistaa sen, ettei toimialalla tarvitse kohdata taantumaa.”

”Voittojen tekeminen on kuitenkin hankaloitunut kilpailun kiristyessä. Kannattavaan bisnekseen on tulijoita.”

”Yksityisen terveydenhuollon arvo koko maassa on kolmisen miljardia euroa vuodessa. Tästä summasta miljardin verran on verovaroilla ostettua palvelua.”

”Julkinen terveydenhuolto on yksityiselle liiketoiminnalle kelpo ruokkija. Palveluiden ostamisen lisäksi julkiselta puolelta on neuvottu asiakkaita kääntymään yksityisen lääkäriaseman puoleen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat