Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksilökeskeisyys haittaa yhteisiä ponnistuksia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Iltalehti pohtii Suomen talouden heikkoja näkymiä, joihin kohdistui viime viikolla kiusallista kansainvälistä huomiota.

”Jo toinen kolmesta avainreittaajasta pudotti Suomen luottoluokitusta. AA+ on edelleen kansainvälisesti korkeaa tasoa, mutta Fitchin päätös kertoo, että kello käy. EU:n komissio on puolestaan varoittanut Suomea velkaantumisesta.”

”Aiemmin tässä pinteessä olisi devalvoitu. Riski tiedostettiin SAK:n kannattamassa euroratkaisussa. Sisäinen devalvaatio näyttää kuitenkin tuskalliselta. Euroratkaisun avaintekijät, kuten Paavo Lipponen, voisivat viimein jyrähtää. Laurit Ihalainen ja Lyly ovat toki tehneet voitavansa.”

”Aiemmin Suomi on pärjännyt yhteisesti ponnistellen – juhlavasti sanoen ’elävällä kansallishengellä’. Nyt korostetaan yksilökeskeisyyttä, mikä on johtanut rajuun osaoptimointiin. Yritysjohtajat tavoittelevat kannusteita muun muassa manipuloimalla tuotetestauksia. Ay-johtajan asema nojaa omien etujen puolustamiseen piittaamatta edes sen vaikutuksista oman alan työllisyyteen. Populismi kukoistaa.”

”Toivottavasti kelvollinen yhteiskuntasopimus lopulta syntyy. Jos ei, hallituksen kannattaa toteuttaa selkeä fiskaalinen devalvaatio näpertelemättä ’pakkolakien’ kanssa. Siis yritysten rasituksia alas ja arvonlisäveroa hieman ylös.”

Savon Sanomat ei usko, että Fitchin tuore arvio heijastuu markkinoille.

”Muutos on jo ennakoitu. Yhden A:n pudottaminen kertoo kuitenkin siitä, että Suomen julkinen talous kehittyy koko ajan huonoon suuntaan. Valtio saa vielä lainaa alhaisella korolla, mutta tulevaisuutta ei enää voi rakentaa sen varaan.”

”Suunnan on siis muututtava. Hallituksen epätoivoinen yritys rakentaa yhteiskuntasopimusta on yksi osoitus siitä, että tilanne tunnistetaan. Suomalaisten yritysten kilpailukyvyn kohentaminen sisäisellä devalvaatiolla on yksi keino, jolla suuntaa koetetaan muuttaa. On kuitenkin turha kuvitella, että se ratkaisisi kaikkia ongelmia.”

”Hankalaa on jo se, että kilpailukykysopimuksen hintana hallitus saattaa joutua tinkimään keinoista, joilla talouskehitystä voidaan oikaista. Yllättäen SAK:laiseksi kapinaliitoksi muuttunut Pam vaatii hallitukselta lupausta miljardin euron verokevennyksistä, jotta se voisi harkita kilpailukykysopimuksen hyväksymistä.”

”Onko sellaisiin kevennyksiin varaa? Ei välttämättä ole. Hallitus seisoo kiikkulaudalla, jonka toisessa päässä ovat veronkevennykset ja toisessa päässä menoleikkaukset. Jos veroja kilpailukykysopimuksen hintana lasketaan, on talouden tasapainon nimissä vähennettävä menoja.”

”Erikoista on, että SAK:laisten ammattiliittojen veronkevennysvaatimukset lyövät suloisesti korville perinteistä vasemmistolaista politiikkaa. Oppositiopuolue Sdp on jo ryhtynyt suitsimaan Sdp-vetoisia liittoja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat