Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidenttiparin arkinen sota Syyriassa – Asma al-Assad on sisällissodan läpikäynyt edustusvaimo

Syyrian sodan umpisolmu on tiukka ja hengenvaarallinen. Sen ytimessä jonkinlaista arkea elää al-Assadin perhe.

Pääkirjoitus
 
Jenni Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies.

Asma al-Assad pelaa kuvassa sulkapalloa. Hänellä on punaiset varpaankynnet ja musta t-paita, joka ylistää kaunista Syyriaa. On vuosi 2012, ja Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vaimo on käymässä Syyrian sulkapallomaajoukkueen harjoituksissa.

Kuvasta ja t-paidan tekstistä nousi kohu, sillä takana oli jo vuosi veristä Syyrian sisällissotaa.

Kohu ei ollut ensimmäinen. Muotilehti Vogue julkaisi Syyrian sodan alkumetreillä Asma al-Assadista pitkän haastattelun, joka kertoi ruususta aavikon keskellä. Muotitietoisen, Britanniassa syntyneen, eliittikouluja käyneen ja pankkiuraa tehneen naisen piti tuoda mukanaan moderni tuulahdus Lähi-itään.

Artikkelia ei enää löydy, sillä Vogue poisti sen verkkosivuiltaan. Jutun toimittanut toimittaja Joan Juliet Buck joutui lähtemään lehdestä sopimuksen päätyttyä ja kirjoitti myöhemmin tunnustuksen: Tapasin paholaisen ja hänen vaimonsa. Haastattelu oli ollut rento ja Asma miellyttävä, Buck kertoi. Samaan aikaan teurastus Syyrian kaduilla jatkui.

Sodan alussa moni odotti Asma al-Assadin reaktiota. Voisiko hän nousta tuomitsemaan verenvuodatuksen?

Nyt Asma on nelikymppinen, sisällissodan läpikäynyt, kovaksikeitetty edustusvaimo. Hän esiintyy julkisuudessa enää harvoin, viimeksi vuosi sitten Damaskoksen nuorten tiedekilpailussa. Lehtijuttujen perusteella hän haaveili erityisesti työstä Syyrian lasten hyväksi.

Nyt noin 15 000 syyrialaislasta on paennut yksin maasta Unicefin arvion mukaan. Kaiken kaikkiaan yli 800 000 lasta on joutunut pakenemaan kotimaastaan.

Asman ja Bashar al-Assadin kolmen lapsen olinpaikka on tuntematon.

Syyrian sodan kuudes vuosi on alkamassa. YK:n Syyrian-erityislähettiläs Staffan de Mistura julisti maanantaina kolmiosaisen rauhanneuvottelun alkaneeksi. Osa osallistujista on ilmoittanut, etteivät he koskaan suostu ratkaisuun, jossa Bashar al-Assadin sallitaan jatkaa hallitsemista Syyriassa. Rauhanneuvottelun osapuolet eivät suostu istumaan saman pöydän ääreen.

Sodan osapuoliksi on päätynyt jo lähes puoli maailmaa, suurvallat Venäjä ja Yhdysvallat mukaan luettuina.

Syyrian sodan umpisolmu on tiukka ja hengenvaarallinen. Sen ytimessä jonkinlaista arkea elää al-Assadin perhe. Satojentuhansien syyrialaisten arki on sen sijaan rikkoutunut pysyvästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat