Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi työväenliike on menettänyt otteensa?

Kasvavalla osalla työelämään tulevista nuorista ei ole omassa arjessaan yhteyttä siihen maailmaan, jota ammattiliitot näyttävät puolustavan.

Pääkirjoitus
 
Antti Blåfield Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Kiina-ilmiö tarkoitti pitkään kauhukuvaa, jossa ydinvoimalaonnettomuudessa ydinsaaste vajoaa läpi maankuoren Kiinaan saakka.

1990-luvun puolivälissä käsite sai uuden merkityksen: maailmanmarkkinoille oli jo vuosikymmenen ajan tullut miljoonia työn- ja menestyksennälkäisiä kiinalaisia. Kiinan tulo mukaan maailmankapitalismiin aloitti kilpajuoksun halvempiin tuotantokustannuksiin ja hintoihin.

Oikeistopuolueista on tullut tämän kehityksen vanavedessä nopeita ja aggressiivisia yhteiskunnallisia kärppiä: tapahtumien kulku tuntuu tukevan perinteistä libertarismia – ajattelua, että vapaiden markkinoiden ja vapaiden ihmisten yhdistelmä takaa parhaan tuloksen.

Suomessa tämän ideologisen aallon harjalla ratsastaa kokoomus, jonka libertaristisella siivellä onkin selkeä ohjelma siitä, miten Suomi uudistetaan. Sen ydinajatus on, että suomalaista yhteiskuntaa laajasti sitova keskitetty neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä on purettava ja annettava jokaisen omalla kohdallaan itse päättää, mikä on parasta.

Puolueen sisällä vaikuttaa toinenkin traditio, arvokonservatiivinen sosiaalireformismi, mutta sillä ei ole nyt johtajaa eikä äänitorvea.

Puolueen puheenjohtaja Alexander Stubb on arvoliberaali libertaristi, mutta viime viikkojen neuvotteluissa yhteiskuntasopimuksesta hän on asettunut tukemaan konsensuspolitiikkaa. Sydän sanoo yhtä ja järki toista, hänen kerrotaan tuskailleen omilleen. Siinä on tiivistetty johtajuuden taakka.

Työväenliikkeen Kiina-ilmiö on sen sijaan ajanut lamaannukseen. Jo sukupolven ajan jatkunut kapitalismin voittokulku ei ole johtanut poliittisessa tai ammatillisessa työväenliikkeessä merkittäviin uusin avauksiin. Siksi poliittinen aloite on oikeistolla.

Tämän näkee hyvin, kun seuraa esimerkiksi SAK:n linjauksia kansalaispalkkaan. Järjestö pitää kynsin hampain kiinni työhistoriaan nojaavasta ansiosidonnaisesta sosiaali- ja työttömyysturvasta. Mutta miten tulisi suhtautua työmarkkinoilla jo tapahtuneeseen valtavaan muutokseen: yksinyrittäjiin, pätkätyöläisiin, silpputyöhön, nollasopimuksiin ja työttömien yhä syrjäytyneempään asemaan?

Kasvavalla osalla työelämään tulevista nuorista ei ole omassa arjessaan yhteyttä siihen maailmaan, jota ammattiliitot näyttävät puolustavan. Monet heistä joutuvat toimimaan työmarkkinoilla keskinäisen solidaarisuuden ja omien sosiaalisten verkostojensa varassa.

Neuvottelun alla oleva yhteiskuntasopimuskin näyttää sisältävän aivan toiseen suuntaan vaikuttavia asioita kuin heikoimpien suojelua: vientiyritysten kilpailukyky määrää muidenkin työedut, ja ratkaisun maksavat osin julkisten alojen pienipalkkaiset työntekijät, joista enemmistö on naisia.

Työväenliike on menestyksensä vanki. Sosiaalidemokraattisilla ammattiyhdistysjohtajilla ja elinkeinoelämän pampuilla oli vuosikymmenien ajan eräänlainen rintamatoveruus, jota demarijohtoiset hallitukset osasivat 1960-luvulta 1980-luvulle taitavasti käyttää hyväkseen. Syntyi käsitys alati kasvavista eduista, joihin ei voi kajota.

Ei havaittu, mitä merkitsi Kiinan johtajan Deng Xiaopingin vuonna 1978 pitämä puhe, että kissan värillä ei ole väliä, kunhan se pyydystää hiiriä. Se käynnisti muutoksen, johon Suomessakin yritysjohtajat nopeasti reagoivat, ja siitä alkaen luottamus työmarkkinoilla on rakoillut.

Pamin eli Palvelualojen ammattiliiton päätös irrottautua yhteiskuntasopimuksesta oli yllätys ja järkytys. Suomen suurimman ammattiliiton jäsenistö koostuu pitkälti pienipalkkaisista ja osa-aikaisista. Pamin päätös saattoi olla alkusoitto keskitetyn sopimusyhteiskunnan hajoamiselle.

Ammattiyhdistysliike keskittyy nyt haraamaan väistämätöntä muutosta vastaan, kun sitä tarvittaisiin työmarkkinoiden heikoimmassa asemassa olevien suojaamiseen: roskatyökuiluihin viskattujen ja työvoimaviranomaisten mielivallan alla elävien työttömien suojelemiseen. Tai niiden silpputyöhön pakotettujen puolustamiseen, joiden palkka ei enää riitä perheen menoihin.

Heikoissa piilee se voima, jolla työväenliike voisi vastata oikeiston haasteeseen ennakoivasti ja aloitteellisesti. Tekemällä siis saman kuin kokoomuksen libertaristit: tutkimalla oman aatepohjan juuria ja tekemällä siitä johtopäätökset.

Jos demarit voittavat seuraavat vaalit, mitä he voitollaan tekevät?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat